Китай и Русия стартираха военно-морски маневри близо до Северна Корея, предава „Ройтерс», цитирана от БНТ. Напрежението на Корейския полуостров се усили, след като миналия петък Северна Корея за пореден път изстреля балистична ракета над територията на Япония.

Китайската информационна агенция „Синхуа» обяви, че общите военни учения между Русия и Катай ще се проведат край руския град Владивосток, който се намира близо до границата със Северна Корея. Това е втората част от морските учения между двете страни, като първата част се проведе в Балтийско море през юли. Изявлението на китайската агенция не посочва, че ученията са свързани със Северна Корея.

Китай и Русия призоваха международната общност да се намери мирен път за решаването на севернокорейския проблем, напомня „Ройтерс». Въпреки това, тонът към КНДР се изостря, като представителят на САЩ в ООН Ники Хейли заяви в неделя, че дипломатическите варианти пред Организацията на обединените нации се изчерпват, а японският премиер Шиндзо Абе отбеляза, че Северна Корея е заплаха за САЩ и Европа.

Тагове: ; ; ;