Русия и Йордания се договориха за консултации в тристранен формат със САЩ относно южната зона за деескалация в Сирия, каза днес руският външен министър Сергей Лавров след разговори със своя йордански колега Айман ас Сафади в Аман, предаде ТАСС.

«Ние също така високо ценим създадения в столицата на Йордания двустранен механизъм за сътрудничество между Русия и йорданската страна», добави Лавров. 

Създаването на зона за деескалация в южната част на Сирия бе договорено на 7 юли от президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп.

Режимът на прекратяване на огъня в зоната на територията на Сирия влезе в сила от 9 юли.

От 23 август в Аман започна да действа съвместен мониторингов център, който контролира спазването на примирието, гарантирането на безпрепятствен достъп за хуманитарна помощ и оказване на медицинска помощ на населението в южната зона.

Лавров каза още, че при вчерашното му посещение в Саудитска Арабия властите в Рияд са го уверили, че подкрепят ръководения от Москва процес за постепенно договаряне на местни примирия в Сирия, включително и т.нар. «зони за деескалация,» и че ще сътрудничат в тази и други инициативи «в рамките на мирния процес от Астана».
Русия и Йордания се договориха също така да засилват взаимодействието в борбата с тероризма, посочи Лавров в Аман.

Двете страни имат «общо разбиране как да става това, без всякакви двусмислия, без двойни стандарти, без опити да се използват лозунги за борба с екстремизма за намеса във вътрешните работи на суверенни държави, а такива опити има», подчерта той.

«Ние имаме също така единно мнение за необходимостта да се изпълняват изискванията на Съвета за сигурност на ООН за уважаване на суверенитета и териториалната цялост на Сирия и за предоставяне на самите сирийци на възможност да определят съдбата на своята страна», каза руският външен министър.

Лавров изрази мнение, че военното присъствие на САЩ в Сирия нарушава международното право, защото не е съгласувано с нейното законно правителство, но създалата се възможност за обща борба с тероризма трябва да се използва.

Йордания се обяви за изтегляне на чуждестранните сили от Сирия и против военната намеса в сирийския конфликт, подчерта в изявлението си след преговорите йорданският външен министър Айман ас Сафади.

«Искаме Сирия да бъде безопасна, стабилна, независима суверенна страна, която сама да приема своите решения и сама да гарантира своята сигурност.

За Йордания приоритет е благото на сирийския народ, който продължава да страда», подчерта Сафади, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ;