Палестинската групировка «Хамас» заяви, че е съгласна да води преговори с противниковото движение «Фатах», да разпусне административния комитет на Газа и да проведе общи избори, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.
«Хамас» каза в комюнике, че е готова да остави управлението в ивицата Газа на правителство на националното помирение, което ще бъде излъчено след тези избори.
Палестинските територии са разделени между две враждуващи правителства от 2007 г., когато «Хамас» изтласка силите на Абас от ивицата Газа. Оттогава неговата фракция «Фатах» управлява само автономните зони на Западния бряг
Досега бяха направени няколко неуспешни опита да бъдат помирени «Хамас» и «Фатах» и да се формира единно правителство, управляващо ивицата Газа и Западния бряг.
«Хамас» обаче бе отслабен от израелската и египетската блокада, от три войни с Израел и международна изолация. Икономиката на Газа е в много лошо състояние и живеещите на тази територия имат ток само по няколко часа на ден. Абас оказа допълнителен натиск върху групировката, включително спря да плаща на Израел сметката за електричество на ивицата Газа и намали заплатите на чиновниците там.
Египет неотдавна покани за преговори в Кайро лидери на «Хамас», а миналата седмица Абас също изпрати делегация със свои представители в Кайро.
В публикуваното снощи изявление «Хамас» приветства «щедрите египетски усилия, които отразяват желанието на Египет да сложи край на разкола и да постигне помирение».
Не е ясно обаче дали «Хамас» е готова да остави силите си да сигурност да бъдат под контрола на Абас — казус, който е провалял предишни опити за помирение, БТА

Тагове: ;