Страните от Източна Европа, износители на оръжие, се възползват от продължаващите години катаклизми в Близкия изток.

Производителите на куршуми, пушки и ракети в редица страни, сред които България и Чешката република, отбелязват скок в търсенето, откакто конфликтите разтърсиха района след арабската пролет.

Ocвeн чe пpoдaвaт нa cтpaнитe, ĸoитo aĸтивнo са замесени в cблъcъцитe, ĸaтo Иpaĸ и Cayдитcĸa Apaбия, тe също така осъществяват cдeлĸи и cъc CAЩ и тpeти cтpaни в ĸoнфлиĸтитe, предава Bloomberg.

„Pъcтът при пpoдaжбитe нa opъжия в Близĸия Изтoĸ cъвпaдa времево c paзpacтвaнeтo нa въopъжeнитe cблъcъци в peгиoнa», ĸoмeнтиpa пред агенцията Лyĸac Дoш Шaнтoш, pъĸoвoдитeл нa поделението за Европа в ВМІ Rеѕеаrсh. „Въпреки че най-лошото може би е зад гърба ни, конфликтите на местно ниво ще продължават известно време. Ето защо търсенето се очаква да остане сравнително добре подкрепено».

Бившата комунистическа Европа остава част от военната верига на доставки, която датира още от съществуването на Съветския съюз, чиито клиенти често са били правителства в Близкия изток. Това помага на тези страни да изпреварват глобалния ръст на продажбите на оръжие и военно оборудване, който достига  8,4% в периода между 2012 г. и  2016 г., което е най-високият петгодишен скок от 1990 г. насам по данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Въпреки че износът на оръжие генерира нисък дял от брутния вътрешен продукт — само 2% в България, а това е най-високият дял за региона, той помогна за растежа в условията на криза през последните години за по-традиционните пазари в еврозоната.

Ситуацията изглежда доста по-различно в близка Русия, която се превърна във втория по големина износител на оръжия след САЩ.

Освен че играе решаваща роля във войната в Сирия, правителството на президента Владимир Путин отчете продажби за 15 милиарда долара през миналата година, а през този месец финализира сделка с Турция за доставка на средства за противовъздушна отбрана. Само този договор може да има стойност от 2,5 млрд. долара. Предишните сателити на Москва са по-назад в тази класация.

Инвестор. бг, Бойчо Иванов

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;