Guardian: Русия и Сирия са близко до окончателния разгром на ИДИЛ

Дата на публикуване: 17 09 2017, 06:20


Правителствената войска в Сирия с помощта на руската авиация освободи от ИДИЛ Акербат — стратегически важен сирийски град, съобщава  The Guardian.
Според началника на щаба на групировките войски на Въоръжените сили на Русия в Сирия генерал-лейтенант Александър Лапин, «създадени са всички условия за завършването на етапа на разгрома на ИДИЛ в Сирия».
Guardian: Россия и Сирия близки к окончательному разгрому ИГ

Reuters
 Генералът заяви за «приближаваща» се победа над терористичната групировки ИДИЛ в Сирия, съобщава изданието.
«Създадени са всички условия за завършващия етап на разгрома на ИДИЛ в Сирия. Мога да ви обещая, че нито един терорист от ИДИЛ няма да стъпи на тази земя отново», отбеляза Лапин.
След три месеца бойни действия правителствената войска на Сирия с помощта на руската авиация на 2 септември освободиха град Акербат.
Това позволи на войските да се придвижат на изток в страната към град Дейр ез-Зор.
Генерал-лейтенант Лапин заяви, че по време на последната съвместна операция на Русия и Сирия срещу ИДИЛ са били унищожени 1209 терористи, 49 танка и 159 пикапа в картечници.
Що се отнася до жертвите сред мирното население, Русия, както твърди британското издание, обикновено избягва разговори за това или заявява, че такива жертви не е имало, независимо, че групите за наблюдение често съобщават обратното.
 (редакцията припомня, че Лабораторията за човешките права в Сирия, чийто изявления често се цитират от западните издания, се намира в ЛОНДОН и никога не е имала симпатии към управлението на Башар Асад)
 Лапин отбеляза, че ИДИЛ и другите ислямистки екстремистки групировки в момента контролират около 15 % от територията на Сирия.
Сирийският център за мониторинг над спазването на правата на човека съобщава, че правителството на Асад в момента контролира 48 % от територията на страната и че дори след окончателната победа над ИДИЛ дългият и разрушителен конфликт в страната ще е далече от окончателното си разрешаване, пише  The Guardian.
Петя Паликрушева за News Front
Източник: https://www.theguardian.com/world/2017/sep/16/russia-islamic-state-syria-assad-forces-recapture-town-okeirbat

Тагове: ; ; ;