17 септември 2017 — Нюз Фронт.

Насилственото вкарване на Черна Гора в НАТО, въпреки отчаяната борба на черногорския народ и многохилядните антиНАТОвски и антиправителствени протести, беше лош знак за Балканите.

Множество експерти и анализатори предричаха, че този ход на разширяването на присъствието на НАТО, обезателно  ще донесе беди на Балканите, се оказаха прави. И то неочаквано бързо.

 

 

 

И като по учебник, в региона възникнаха няколко териториални спора, в които бяха въвлечени Босна, Албания, Черна Гора, Хърватия и Косово. А разпалването на споровете рискува да завърши с кръв. И ето, удобен повод за намесата на агресивния алианс НАТО, и повод за миротворческа операция, като по сценария, който ни прожектираха вече през 1999 година, когато НАТО бомбардира Югославия.

 

 

 

 

Нека разгледаме, какво се случва сега на Балканите и да помислим какво се готви.

И така, спорната, псевдодържава създадена от американците- Косово, има ключова роля в новия балкански сценарий. А какво общо има скорострелното «натикване» на Черна Гора в НАТО, всеки ще прецени сам.

Важно е да се отбележи, че границата между Косово и Черна Гора не е определена до сега, и тъжбата продължава от момента на провъзгласяването на независимостта на Прищина от Белград. Паралелно се развива аналогичен и достатъчно взривоопасен конфликт между Черна Гора и Босна.

 

 

По принцип, нерегулирания пограничен проблем, трябваше да е пречка за «встъпването» на Черна Гора в НАТО, но Брюксел великодушно затвори очи за една от точките от собствения си устав. Само и само Черна Гора да влезе в НАТО и то колкото се може, по-скоро, без значение, дали самия народ на тази балканска страна е категорично против и настоява за референдум.

» Демократично» НАТО си взе Черна Гора за член. Около темата се пошумя и после всичко утихна.

От друга страна, Косово започна да напомня за претенциите си относно подялбата на земята, и настоява за изместване на около 40 км навътре на границата, в черногорска територия.

 

Това е загатване на темата, а темата продължава да се развива. Очаквайте продължение.

Ася Иванова-Зуан

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;