Русия е навсякъде. В Афганистан и Пакистан. Нещо замислят в Ирак. Летят към Корейския полуостров. Не забравяйте Украйна. Укрепват връзките им с Южна Америка. В същото време се увеличава тежестта на БРИКС, който създава буфер срещу финансовото господство на Съединените щати.

На алтернативния портал «Антимедия» се появи материал на Д. Шахтахмасеби (D. Shahtahmasebi). Русия е близо и наблюдава края на «американската империя». Тази хипотеза се потвърждава от редица факти, на които се позовава анализаторът.

Скандалът «Рашагейт», свързан с така наречената хакерска намеса на американските избори, постепенно отива на последните страници на вестниците. Но защо информацията за истинското влияние на Русия в света почти изцяло се пренебрегва? Този въпрос бе зададен от автора.

Русия «бавно, но сигурно» хапе парчета от «американската империя». Руснаците сринаха плана на американския военен истаблишмънт, който преди време искаше да доминира в Сирия. В същото време, Русия играе на световната шахматна дъска не само със сила.

Бившият «решителен съюзник» на Вашингтон, регионалната енергийна държава Саудитска Арабия, вече цяла година съзрява, за да се обърне към Русия. Това се случва на фона на «очевидните успехи» на руснаците в Сирия. Според Ал Джазира, Москва и Риад подписаха предварително споразумение за военно сътрудничество на стойност 3,5 млрд. долара.

Отбелязва се също, че Саудитска Арабия е помогнала с обезпечаване платформа за Египет, с цел започване на преговори между Москва и сирийската опозиция, което е от голямо значение за Русия:
«Значението на тази стъпка за Кремъл е очевидно. Русия е много заинтересована от сключване на споразумение за областите на де-ескалация, чието създаване не може да стане само с усилията на тристранната инициатива (Русия, Иран и Турция), без участието на други страни.»

От тази гледна точка, ролята на Саудитска Арабия в подписването на двете споразумения от Кайро между Русия и сирийската опозиция е «много важна».

Това ни води до следващата точка, в която се вижда влиянието на Москва. Турция, член на НАТО, за известно време беше един от най-силните поддръжници на сирийската опозиция, опитвайки се да свали сирийското правителство. Турция беше толкова заплетена в желанието си да свали режима на Асад, че дори е подкрепяла Ислямска държава. Днес обаче, турското правителство работи в тясно сътрудничество както с Техеран, така и с Москва, за да гарантира процеса на премахване на ескалацията.

Според руския «Спутник», който се позовава на регионално издание, Турция спира да подкрепя големи части от сирийската опозиция.

Поглед. инфо

Тагове: ; ; ; ; ;