Nation: «Приятелите на Украйна» рискуват да повторят сирийската грешка на Пентагона

Дата на публикуване: 16 09 2017, 06:18


Представителите на Държавния департамент и Пентагона отново призовават Белия дом да въоръжи Украйна, пише
The Nation.
Но, според изданието, това само ще изостри ситуацията в източната част на страната и ще постави кръст на дипломатическите усилия на Москва.
Нещо повече, има голяма вероятност оръжието да се окаже в ръцете на украинските националисти.
Nation: «Друзья Украины» рискуют повторить сирийскую ошибку Пентагона

Reuters
 В последно време започнаха да се появяват съобщения, че Пентагонът и Държавният департамент планират да изпратят «отбранително оръжие» на Киев, пише The Nation.
Представителят на САЩ за Украйна Курт Волкер в едно от своите интервюта заяви, че администрацията разглежда план за изпращане в страната на противотанкови и ПВО средства, за да «може Украйна да се защити, ако Русия предприеме по-нататъшни враждебни действия».
Американската група «Приятели на Украйна», в която влизат бивши правителствени чиновници, в това число командващите НАТО Филип Бридлав и Уесли Кларк, стигат по-далеко в исканията си.
Те призовават Белия дом да изпрати на Украйна танкове и безпилотни самолети, за да може, според един от участниците, «тя да засили натиска си върху Русия и да я застави да се отнася сериозно към реализирането на Минските съглашения».
През 2015 година чиновниците в Пентагона и Държавния департамент предявиха подобни искания.
По такъв начин те се опитаха да ликвидират втория рунд мински преговори, които се водеха в същото време, а и да предотвратят «съкрушителното поражение» на украинските войски около Дебалцево, счита изданието.
 Барак Обама, който се отклони от курса на външнополитическия елит, категорично отказа да предостави «отбранително» въоръжение на Киев.
Вместо това той подписа указ за създаването на военно-тренировъчен лагер в западна Украйна, подчертава статията.
«Но сега, както и тогава, аргументите в полза на въоръжението на Украйна са на базата на лъжливата интерпретация на минали договори и грубо пренебрежение към съвременната реалност», пише изданието.
Има сериозна опасност появилото се от САЩ оръжие в Украйна да сложи край на второто Минско съглашение и да постави кръст на опитите на Москва да вкара в региона миротворци на ООН».
Петя Паликрушева за News Front
Източник:

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;