Le Parisien/Х. Клинтън: От лудост ме спаси виното, а поражението ми помогна Франция да не избере промосковската Льо Пен

Дата на публикуване: 16 09 2017, 06:23


В книгата си бившият кандидат за поста президент на САЩ разказва, че йогата и виното са й помогнали да дойде на себе си след победата на Тръмп, обвинява за своето поражение всички свои противници и се радва за Франция, която отхвърлила «промосковския кандидат Льо Пен».
Клинтън е убедена, че за правилния избор на френските избиратели е помогнал точно нейният неуспех, пише  Le Parisien.
Le Parisien: Клинтон поведала, как её поражение спасло Францию от «пророссийской Ле Пен»

Reuters
 Във вторник излезе книгата на бившия кандидат за поста президент на САЩ от демократите Хилъри Клинтън.
В нея политикът изброява причините за своето поражение: от кратката самокритика Клинтън бързо преминава към упреци по адрес на своите противници, отбелязва  Le Parisien.
Тя си спомня, как на 8 ноември 2016 година в хотелската си стая в Ню Йорк изпитала «шок»: демократът била толкова уверена в своята победа, че не била подготвила реч в случай на поражение.
Чувството на опустошеност и тъга не я напускало в продължение на седмица.
«След 8 ноември 2016 година не е имало и ден да не си задам въпроса: «Защо изгубих?», пише бившият държавен секретар на САЩ.
Отказвайки се от антидепресантите и услугите на психоаналитиците, претърпялата поражение Клинтън намерила успокоение в общуване със семейството.
Да дойде на себе си й помогнала дихателната техника, която й предложил нейният инструктор по йога, както и Шардонето.
Покаянията на Хилъри Клинтън не се получили, пише изданието. Бегло признавайки своите грешки, тя бързо преминава към критика на противника.
Обвинява своя бивш конкурент — демократа Бърни Сандърс в агресивност, бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън — в недостатъчна подкрепа, бившия глава на ФБР Джеймс Коми — в организиране на пагубно за нея разследване, а американските СМИ — в излишна маниакалност относно разобличаващата я кореспонденция с демократите, която била публикувана от руските хакери.
«Всъщност проблемът в американските СМИ е в неспособността им да признаят своята отговорност за победата на Тръмп на изборите», пише Клинтън.
Клинтън дава за пример френските издания и телевизионни канали, които обърнали внимание върху взлома на предизборния щаб на Еманюел Макрон.
«Излиза, че френските избиратели извлякоха урок от нашите грешки и отхвърлиха десния промосковски кандидат Льо Пен.
Утешава ме мисълта, че нашият неуспех помогна да се обезопаси Франция и другите демокрации.
Това вече е нещо», философски отбелязва Клинтън.
Клинтън се готви за турне из САЩ и Канада, за да лансира новата си книга.
До декември я ще вземе участие в 15 платени конференции.
Превод и редакция: Петя Паликрушева-Иванова за News Front
Източник: http://www.leparisien.fr/international/etats-unis-hillary-clinton-revient-sur-sa-defaite-dans-un-livre-tres-attendu-12-09-2017-7254327.php

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;