Политическото напрежение в Испания се засили, след като късно снощи президентът на областта Каталуния Карлес Пучдемон започна кампанията за референдума за независимост, който бе обявен за незаконен от съдилищата, предаде Асошиейтед прес.
Пучдемон и други поддръжници на отделянето от Мадрид се събраха на арена в град Тарагона, на около 100 км южно от Барселона, за да отправят призивите си към хилядите хора, стекли се за официалното начало на кампанията.
За референдума, планиран за 1 октомври, няма официална кампания «против», тъй като по-голямата част от опозицията на регионално и национално ниво отказва да участва във вота. Централното правителство настоява, че референдумът е незаконен, а Конституционният съд го спря до официалното решение на съдиите.
На полицията е наредено да предотвратява подготовката за вота, а генералният прокурор обяви, че от всеки, който съдейства за организацията му, ще бъде търсене юридическа отговорност.
Засега заплахите имат ограничено въздействие, освен че регионалните власти полагат усилия да заобиколят правните пречки. Кметът на Барселона заяви, че жителите на града ще могат да гласуват, след като бяха взети мерки общинските служители да бъдат защитени от юридическо преследване като за избирателни секции бъдат използвани обекти на регионалното правителство, а не на общинските власти.
През идните седмици поддръжниците на независимостта ще посетят различни градове и населени места в цялата автономна област, призовавайки гражданите да гласуват за отделяне от кралството, БТА

Тагове: ; ; ; ; ;