САЩ удължиха облекчаването на някои санкции срещу Иран, договорено като част от споразумението за ядрената програма на страната, макар президентът Доналд Тръмп да продължава да критикува сделката, предадоха световните агенции.
Вашингтон спази ангажимента си да облекчи определени ограничения срещу Техеран, за да запази възможността за по-голяма гъвкавост, докато приключи по-широкия преглед на споразумението, заяви говорител на Държавния департамент.
Не бе уточнено кои облекчения са удължени.
Същевременно решението бе придружено от налагане на наказателни мерки срещу 11 ирански лица и компании, обвинени, че подкрепят балистичната програма на Иран или в съучастие в кибератаки срещу американската финансова система.
Комбинацията от мерки бе одобрена, докато администрацията се приближава към края на неколкомесечния преглед на политиката спрямо Иран, резултатите от който се очаква да бъдат оповестени идния месец.
Пред медии на борда на президентския самолет «Еър Форс 1» Тръмп отново заяви, че споразумението е лошо и изрази увереността си, че Техеран нарушава условията и «духа му», БТА

Тагове: ; ; ; ;