New York Times: НАТО е разтревожено от военните учения на Москва

Дата на публикуване: 15 09 2017, 06:40


Русия и Беларус започват крупномащабни съвместни учения «Запад-2017», в рамките на които в ролята на врага ще бъдат  измислени държави, съобщава  The New York Times.
Тези маневри предизвикват сериозна тревога сред членовете на НАТО, особено в Полша и Прибалтика, се отбелязва в статията.
New York Times: НАТО встревожено учениями Москвы против «вымышленных врагов»

Reuters
 В четвъртък стартират ученията «Запад-2017». В ролята на един от враговете за обединените сили на Русия и Беларус ще бъде измислената държава Вейшнория, която, както отбелязва изданието, представлява «квинтесенция на мрачните опасения на Кремъл относно Запада».
Тази страна е измислена, за да може Москва и Минск по време на маневрите да имат враг, пояснява изданието.
Настоящите учения, както се очаква, ще бъдат най-мощната демонстрация на военната мощ на Русия след края на студената война.
Както припомня  The New York Times, подобни маневри са започнали да се провеждат още от времето на СССР през 1970-те г.
След дълго прекъсване, предизвикано от краха на комунизма, ученията «Запад» се възродиха едва през 1999 г.
Навремето в тях участваха силите на страните от Варшавския договор, които бяха оглавявани от СССР.
Сега всички страни от този договор са членове на НАТО, се отбелязва в статията.
Понастоящем в ученията участват само две страни — Русия и Беларус, но западните военни все още гледат на тези маневри със страх.
Ученията, както посочва изданието, се провеждат на фона на влошаващите се отношения между Русия и Запада, в същото време, в което Москва и Вашингтон едва ли не ежедневно въвеждат един срещу друг дипломатически санкции.
«Поради горчивия опит от намесата на Русия в изборите и нейния военен авантюризъм през последните години сред западните официални лица се формира дълбоко недоверие по отношение мотивите на Кремъл и неговите изявления за благите му намерения», подчертава изданието.
Съществуват опасения, че Москва вероятно прехвърля в Беларус значително повече войски, отколкото смята да изтегли, създавайки по такъв начин постоянно военно присъствие на границата със страните от НАТО.
А официалните лица в Прибалтика и Полша заявиха своята тревога по повод това, че тези учения могат да бъдат използвани за «руска агресия», подобна на тази, която се случи през 2014 година, когато Москва проведе крупномащабни учения, за да завоалира подготовката си за «анексията на Крим и нахлуването в източна Украйна на страната на проруските сепаратисти», пише изданието.
«НАТО внимателно ще наблюдава ученията», коментира ситуацията генсека на алианса Йенс Столтенберг.
Той подчерта, че Русия е в правото си да обучава своите сили, но тя провокира тревога, заобикаляйки договореностите, чиято цел е да се отслаби нервното напрежение между двете страни.
Петя Паликрушева за News Front
Източник: https://www.nytimes.com/2017/09/13/world/europe/russia-baltics-belarus.html

Тагове: ; ; ; ; ; ;