Управляващата партия в Унгария ФИДЕС поиска от премиера на страната Виктор Орбан да се наеме с организирането на «национално допитване» за плановете на Европейския съюз за разселване на кандидати за убежище в ЕС, това съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Искането бе отправено седмица след като Съдът на ЕС отхвърли жалбите на Унгария и Словакия срещу задължителната квотна система за разпределение на бежанци от Близкия изток и Африка, които сега са на териториите на Италия и Гърция.

Заместник-председателят на партията Лайош Коша заяви, че допитването трябва да се фокусира върху предполагаем план на милиардера Джордж Сорос да докара в Европа милиони мигранти.

«Европейската комисия си спестява да каже, че изпълнява плана на Сорос… но всички нейни стъпки и идеи по отношение на миграцията сочат в тази посока», каза Коша.

Говорителят на Сорос Майкъл Вахон отхвърли това твърдение.

«Сорос е на мнение, че международната общност трябва да предостави повече подкрепа на развиващите се страни, които днес приютяват 89 процента от бежанците и че Европа трябва да приеме няколкостотин хиляди бежанци, преминали през процедури по проверка и пренастаняване», каза той. 

Ръководителят на Дирекцията за комуникации в правителството в Будапеща Балаш Хидвеги заяви, че решението на Европейския съд за правата на човека, който осъди Унгария да плати обезщетения на двама изгонени мигранти противоречи на здравия разум.

Той подчерта, че това скандално решение е взето благодарение на намесата на Хелзинкския комитет.

Властите в Будапеща ще трябва да заплатят и разходите на Хелзинкския комитет, който е завел делото, уточни Хидвеги.

«Хелзинкският комитет, който се подкрепя от Сорос, издирваше тези двама мигранти от Бангладеш и ги използва в циничната си атака срещу Унгария.

Сега ще трябва да заплатим 40 милиарда форинта /130 млн. евро./ на организацията, която се подкрепя от Сорос.

Сега става още по-ясно, защо организациите на Сорос толкова жестоко атакуват Унгария и защо използват всеки случай страната ни да плаща», каза още Балаш Хидвеги и добави:

Както обикновено, всеки път когато Сорос атакува една страна, той печели пари.

Тагове: ; ; ; ;