Законът за употребата на езиците влиза на първо четене в македонския парламент и докато депутатите преценяват дали е приемлив, мненията по неговото прилагане и отражението му върху бъдещето на Македония стават все по-полярни.

И докато смятаните за неутрални издания се задоволяват да коментират процедурата за приемането на закона, медиите, близки до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, вече виждат страната двуезична и разделена, като премълчават, че лидера на партията също беше готов да удовлетвори претенциите на албанския политически блок.

Електронното издание «Нова ТВ» информира, че днес Събранието трябва да реши дали ще даде «зелена светлина» на предложения проектозакон, след като той вече е бил одобрен от Комисиите по европейските въпроси и за политическата система.

«Окно» на свой ред публикува коментар под името «Размисли за езиците», в който констатира, че «на Македония е необходима институция, която да се грижи за развитието и прилагането на всички майчини езици, като констатира, че над 30 % от записаните първокласници говорят албански език».

Изданието препоръчва незабавното откриване на безплатни курсове по албански език, както и назначаването на безплатни преводачи от албански език в държавните институции.

«Окно» предлага английският език също да бъде приет като официален език в Македония, тъй като «над 20 % от населението говорят английски език и това ще улесни работата по привличането на чужди инвеститори».

«Kurir» извежда във водещо заглавие «СДСМ и Заев правят Македония двуезична: Законът включва двуезични униформи, банкноти, печати, пощенски марки и ценни книжа».

Близкото до Груевски издание твърди, че в законопроектът предвижда като официален език във всички органи на държавната власт, централни институции, публични предприятия, агенции, дирекции, както и в органите на съдебната власт да се въведе албанският език.

Тълкуванието на «Kurir» предвижда, че става въпрос за цялостна промяна на начина на комуникация на гражданите с държавните органи, тъй като новият закон засяга всички сфери на обществена дейност — парламента, президентската институция, правителството, съда, прокуратурата, Конституционния съд, омбудсмана на страната, изборния процес в неговата цялостност, образованието, науката, здравеопазването, културата, радиоразпръскването, полицейските разпоредби, нотариусната дейност, издаването на лични документи, финансите, икономиката и др.

Според изданието заседанията на работните органи трябва да се провеждат и стенографират на двата официални езика, а албанска версия трябва да получат и всички официални страни на държавните институции.

Албански културни символи ще присъстват върху банкнотите и монетите, както и върху ценните книжа и бандеролите.

Промените засягат изписването на имената на улиците и площадите, издаването на личните документи, както и налагането на глоби за институциите за неспазването на новия закон в размер на 4000 до 5000 евро.

В друга публикация «Kurir» пише, че новият закон нарушава конституцията на страната и излиза извън рамките на предвиденото в Охридския договор от 2001 г.

Изданието привежда правни аргументи за несъответствията между предложения текст и македонската конституция и цитира професора по конституционно право Гордана Силяновска — Давкова, която смята че «законът не е европейски», докато бившия министър на правосъдието Михайло Маневски твърди, че «никой закон не може да надхвърля рамките на конституцията».

Електронното издание «МКД» публикува интервю с Людмил Спасов, председател на Съвета за македонския език, който смята, че «Законът за езиците не застрашава македонския език, за употребата на който има отделен език.»

Телевизия «Алфа» съобщава, че «академиците от МАНУ искат дебат за съдържанието на закона за езиците, като цитира академик Митко Манджуков, според който «пренебрегването на езика означава пренебрегване и на държавата»

Според академик Манджуков «в конституцията е заложено, че официален език на Македония е македонския и всички малцинства трябва да се съобразяват с това», Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;