От Консултативния съвет по национална сигурност очаквам не просто сближаване на позициите на управляващи и опозиция. Това е важно разбира се, но очаквам ефективни и всеобхватни методи за справяне с този проблем, около които да се обединят.

Това каза президентът Румен Радев в интервю за Нова телевизия във връзка със свиканото от него заседание на Консултативния съвет за национална сигурност за корупцията на 9 октомври.

„За мащабите на корупцията в България, можем да съдим по драматичния срив на чуждестранните инвестиции, които са много важен индикатор, по редица публикации в медиите и много важно – по-липсата на осъдени висши държавници за корупция“, заяви държавният глава.

По думите ме това означава, че има проблем.

Аз вече се произнесох по този орган, но, когато правим законови промени ние трябва да си отговорим на няколко много важни въпроса и искам да ги поставя като тема за дебат“, допълни той, като отбеляза, че първият въпрос би трябвало да е с какво цел се прави този закон.

„Дали да отговорим на очакванията на някои партньори от Европа и да демонстрираме, че правим нещо, или да си решим жестокият проблем с корупцията, както трябва?“, запита президентът.

По думите му на второ място трябва да се отговори на въпроса какъв ефект се очаква – дали след години ще се отнеме имущество от някакъв корупционен акт, който вече е изконсумиран, или на място, в реално време, ще се пресичат корупционните схеми и ще бъдат издадени ефективни присъди.

„И много важно е да знаем с какъв инструментариум ще постигаме всичко това – дали ще стоим и ще чакаме някой да пусне сигнал, или ще имаме проактивно, всеобхватно събиране на информация още при ход и още при планирането на големи обществени поръчки“, посочи още Радев.

Той отбеляза, че към момента няма обоснован доклад, който да покаже защо няма осъдени по висшите етажи на властта.

„Нека видим какво става там. Тук има два подхода — единият на ГЕРБ, който залага основно на превенцията и другият на БСП – който акцентира основно на разследването.

Според мен, да, трябва да търсим обединение и всеобхватност, но превенцията, профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел“, коментира държавният глава.

„Аз вече говорих с всички актьори от съдебната власт, посетих и Румъния, и Италия – две години с много богат опити съществени резултати в борбата с корупцията.

Моето мнение е, че този орган трябва да затвори цикъла от сигнал, активно придобиване на информация, през разследване до обвинение.

Трябва да имаме ефективни присъди“, заяви той.

По думите му, когато се прави един закон, трябва „да се излезе над сухия текст“ и да се опитаме да си представим как той ще работи на практика в бъдеще.

Тагове: ; ; ; ; ; ;