Министерството на отбраната на САЩ контролира «използването в края» на оръжието, което доставя на сирийската опозиция.
Това заяви представителят на Пентагона Мишел Балданса.
Штаб-квартира Министерства обороны США. Архивное фото
По-рано СМИ съобщиха, че част от оръжието, което САЩ предават на сирийската опозиция, се оказва в ръцете на терористите.

«Министерството тясно работи с Държавния департамент, съюзниците от НАТО и европейските партньори по редица въпроси, представляващи взаимен интерес в сферата на сигурността, включително продажбата на оръжие, боеприпаси и оборудване.

Изхождайки от съответните норми, Министерството извършва проверка на партньорските сили по предаване на оборудването и осъществява контрол по крайното използване на предаденото оборудване», каза Балданса.
Тя припомни, че Пентагонът провежда в Ирак и Сирия програма за «обучение и снабдяване» на местните сили за разгрома на ИДИЛ, а за да може «бързо и надеждно да се постигне тази цел» — снабдява местните сили «с елементарно за експлоатация и обслужване» въоръжение и прочие.
Сирийская армия в Дейр-эз-Зоре. Архивное фото
«Министерството на отбраната на САЩ обезпечава подкрепата с въоръжение на Сирийските демократични сили, което включва в себе стрелково оръжие, боеприпаси, крупнокалибрени картечници, а също оръжие за борба с конкретни заплахи, такива като минирани автомобили.
Министерството няма да предостави детайлната номенклатура по тези доставки от съображения за защита на силите и оперативната безопасност», каза представителят на Пентагона.
Според нея, източниците за закупуването на въоръжението за «проверените групи от сирийската опозиция» се избира на базата на критерии на Пентагона, отчитайки на-доброто съответствие на въоръжението с поставената задача, ефективността за Министерството на отбраната и с отчитане на «действащите договори».
«Всички съответстващи сертификати на крайния ползвател по надежден начин са съгласувани с всяка страна — източник на въоръжение», добави представителят на Пентагона.
Центърът за журналистически разследвания в Чехия, който заедно с Центъра за изучаване на корупцията и организираната престъпност работи по темата за закупуването от САЩ на оръжие от Европа, по-рано съобщи, че Пентагонът е предавал на сирийските антиправителствени сили въоръжение, закупено от Чехия и други източноевропейски страни уж за собствени нужди.
Става дума за остаряло въоръжение за 71 милиона долара — автомати АК-47, гранатомети, миномети и друго оръжие
Сирийские военные в Дейр-эз-Зоре. Архивное фото
Журналистите твърдят, че подобни покупки са се извършвали при нарушаване на «сертификата за крайния ползвател», който е трябвало да гарантира, че оръжието няма да попадне в неподходящи ръце, например при терористите.
По-рано Центърът в Чехия участва в разследване, по време на което се изясни, че за четирите предишни години източноевропейските страни, включително Чехия, без никакво огласяване са одобрили продажбата на въоръжение за над повече от милиард евро за някои близкоизточни държави, които след това са изпратили оръжието в Сирия.
Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;