Турските сили могат да участват в мониторинга в зоните за деескалация в Идлиб в частите, контролирани от опозицията в Сирия, руските и иранските — в зоната на правителствените сили, това решение може да стане част от резултатите от преговорите за Сирия в Астана, съобщи източник от една от делегациите.
Самолеты ВВС США F-18 Super Hornets во время операции в Сирии

«От страна на опозицията ще стоят турци, а от страна на правителството — руснаци и иранци», каза източникът.

Създаването на последната, четвърта зона в Идлиб трябва да стане главен резултат от шестия рунд преговори за Сирия в Астана.

Друг източник, близък до преговорите, потвърди тази информация.

«Турските сили, вероятно ще бъдат въвлечени в мониторинга в Идлиб. Това ще бъде направено само тук», каза той.

Във вече съществуващите три зони на деескалация мониторингът се осъществява само от силите на руската военна полиция.

При това източникът от още една делагация каза, че «въпросът за въвличането на Турция в мониторинга е един от най-трудните в тези преговори».

По-рано се съобщи, че руското министерство на отбраната и опозицията в Сирия са постигнали съгласие за създаването на нова зона на деескалация, съобщи „Ройтерс“.

Тя ще се намира на север от град Хомс. Информацията беше съобщена от говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Очаква се официално примирието да започне днес от 12:00 ч.

Зоната на деескалация ще включва 84 селища. Те са населявани от 147 000 души.

През декември батальон на военната полиция от руското военно министерство беше прехвърлен от авиобазата «Хмеймим» в град Алепо. Военните бяха изпратени да помагат на местните власти да обезпечат спазването на реда в сирийския град.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ;