Екс-държавният секретар на САЩ и кандидат за президент на страната на изборите през 2016 г. Хилъри Клинтън в своята нова книга «Какво се случи» сравни себе си с една от главните героини от сериала «Игра на тронове» («Game of Thrones») кралицата на Седемте кралства Серсея Ланистър.

«Тълпата на предизборните митинги на президента на САЩ Доналд Тръмп безброй пъти настояваха да ме затворят в затвора.

Те викаха «Виновна! Виновна!», точно както религиозните фанатици от «Игра на тронове», които крещяха «Позор! Позор», когато Сергея Ланистър я водят към Червения замък», цитира част от книгата на Клинтън вестник  New York Daily News.

В своите мемоари, постъпили на продажба на 12 септември, бившата първа лейди разказва за своята предизборна кампания и поражението на миналогодишните президентски избори.

Тя също разсъждава за допуснатите от нея грешки и споделя своите впечатления за предизборната борба с Тръмп.

Сериалът «Игра на тронове» е създаден по мотиви на цикъла романи «Песен от огън и пламък» на американския писател Джордж Мартин. Сериалът е един от най-скъпоструващите проекти в историята на американската телевизия.

Въпреки че сериалът е отхвърлян от някои критици или получава снизходителни отзиви преди излъчването си поради особеностите на жанра, последвалият успех се отдава на нарасналата популярност на фентъзи темите. „След този уикенд“, пише CNN.com в навечерието на премиерата на втория сезон, „може да ви е трудно да намерите някого, който да не е фен на някаква форма на епично фентъзи». Според Йън Богост, Игра на тронове продължава тенденцията за успешни екранни адаптации, започнали с трилогията Властелинът на пръстените на Питър Джаксън от 2001 и продължила с филмите Хари Потър, които установяват фентъзито като печеливш масов пазарен жанр и служат като „преход към фентъзи фен култура“. Писателите, интервюирани от The Guardian, отдават успеха на сериала в преодоляването на предразсъдъците срещу фентъзито на общия копнеж за ескейпизъм в популярната култура, честата употреба на женска голота и умението да се балансират забавни и сериозни теми – дракони и политика – които позволяват на сериала да придобие престижа, на първокласните драматични сериали.

Популярността на сериала значително увеличава продажбите на романите от поредицата Песен за огън и лед, скоро преиздадени и останали на върха на класациите в продължение на месеци. The Daily Beastпише, че Игра на тронове е станала особен фаворит на много ситком сценаристи и се споменава в множество други телевизионни сериали. Заедно с други фентъзи поредици, Игра но тронове се счита за причина за значително увеличение в покупките на хъски и други вълчи породи кучета.

„Игра на тронове“ е и основа за добавки към популярния речник. Честите сцени в първи сезон, в които герои обясняват мотивите си или произхода си, докато правят секс с проститутки, поражда термина „секспозиция“ за описване на практиката на даване на експозиция на фона на секс и голота.

 „Дотраки“, името на конниците номади от сериала, е на четвърто място в списък с думи от телевизията, най-често използвани в интернет, съставен през септември 2012 г. от Global Language Monitor.

След втория сезон медиите започват да използват Игра на тронове като метафора или за сравнение със ситуации на интензивен конфликт и измама, напр. съдебните битки за американския закон за здравеопазването, Сирийската гражданска война или борбите за власт в китайското правителство.

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ;