Заместник министърът на отбраната на Русия Александър Фомин, коментирайки опасенията на редица страни по повод ученията «Запад-2017», заяви, че силите на НАТО са разположени около руските граници съвсем не за маневри.
Подготовка к совместным учениям вооруженных сил России и Белоруссии Запад-2017

«Първо, НАТО се разположи около руските граници. Можете да забележите, че Русия не е разполагала войски около границата с Германия или Франция.

Кой в тази случай е движещата сила?
Дайте да погледнем на случващото се от другата страна: военните учения «Запад-2017″ — това не е повод за НАТО да разполагат войска точно на границата с Русия», — каза той в интервю за немската радиокомпания Deutsche Welle, отговаряйки на бележката на кореспондента за това, че разширяването на НАТО може да се възприема като реакция на «агресивната политика на Русия».
От 14-20 септември на територията на Беларус и в три области на Руската федерация ще се проведат военните учения «Запад 2017». Deutsche Welle представя подробности за маневрите в кратка справка, представена официално от двете участващи страни.

«Северните» — Беларус и Русия, ще се противопоставят на агресията на «Западните» — измислените страни Весбария, Лубения и Вейшнория, които са «заинтересовани от дестабилизацията на обстановката». Това е сценарият, по който ще проведат септемврийските учения «Запад 2017», обявен от министерствата на отбраната в Минск и Москва. Весбария и Лубения се намират в Балтийския регион, включващ Сувалкския коридор, водещ от Беларус към Калининград. Вешнория е разположена на територията на Гронденската област в Северозападен Беларус.

Независими експерти отбелязват, че военните на двете страни планират да отработят сценарий за противодействие не само на заплахата, произтичаща от страните от НАТО, но и от западната част на Беларус, където живеят т.нар. беларуски поляци. Същевременно официално бе обявено, че при разработването на плана на ученията е бил въведен «условен противник, който няма отношение към конкретен регион».

В последните години Русия заявява за безпрецедентната активност на НАТО около своите западни граници

НАТО в същото време разширява инициативите си и нарича това «сдържане на руската агресия»

 Москва подчертава, че Русия не е заплаха за никого, но няма да остави без внимание действията, които са потенциално опасни за нейните интереси.
Петя Паликрушева за Newws Front

 

Тагове: ; ; ; ;