ДО РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА В ЕВРОПА И СВЕТА

ДО ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

ДО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА УКРАЙНА

От Съюза на комунистите в България и Движение «Че Гевара»

Отворено писмо срещу новите изстъпления на фашистката власт в Украйна

Украинската фашистка власт ограничи със Закон за образованието правата на тамошното българско малцинство за изучаване на български език след 4 клас.

За българските комунисти това нацистко изстъпление е недопустимо и изисква спешна реакция от цяла България и Европа.

В съвременна Украйна ние виждаме навсякъде потиснати национални малцинства – руски, български, унгарски, румънски, гръцки… Днешният украински фашизъм, прикрит зад високопарни лозунги за „демокрация“, поставя огромни препятствия пред свободното развитие и разпалва с всички сили всякакви прояви на украински национализъм и шовинизъм.

Ограничавайки правото за получаване на знания на родните езици на неукраинските народи, живеещи на територията на фашистка Украйна, властите в тази държава прекрачват всякакви граници.

Може ли да бъде свободен украинският народ, докато потиска другите народи?

Не!

Свободата изисква борба с подобно потисничество.

Всеки народ на територията на Украйна има правото на самоопределение, дори и с цената на преначертаване на установените държавни граници. Това право не може да бъде ограничено от никакви международни норми и предразсъдъци.

Всеки народ има правото да реши сам как и къде иска да живее, особено когато неговите управници използват фашистки методи за ограничаване на свободата му.

Няма в Европа и света човек от работническата класа, който, въпреки тревогите и вълненията за съществуване, за парчето хляб, да забрави за това национално потисничество, под което се намират десетки милиони граждани, живеещи в Украйна. Всички тези хора са поставени в условия за живот, които ги лишават от всякакви човешки права – правото на труд, на език, на съществуване…

Политиката, прокарвана от фашистка Украйна, е политика на унищожаване на народите в Украйна.

Но украинската работническа класа не се нуждае от това разкъсване, а от истинско единство.

Потисничеството на другите народи в Украйна не може да доведе до нищо друго, освен до засилване на потисничеството от страна на фашистката власт, която използва една тояга – с единия край властта бие украинците, а с другия край – всички останали народи, живеещи в Украйна.

Призоваваме украинската работническа класа решително да се противопостави срещу всякакви опити на фашистката власт, насочени към потискане на останалите народи в страната.

Украинският език не стои по високо от който и да било друг език на планетата.

Нека всеки един украински гражданин да има възможност да ползва украинския език.

Но, ние, българските комунисти, сме категорично против да принуждават нашите сънародници, живеещи в Украйна, както и всички други народи в тази държава, да не могат да ползват своя роден език и някой да им забранява да го правят.

Украинският език и украинската култура не се нуждаят от такава принуда – никой не е длъжен да го прави под ударите на тоягата на властта.

С новия закон, ограничаващ ползването на родните езици на малцинствата в Украйна, милиони хора ще бъдат хвърлени в ямата на насилието, враждата, омразата и ненавистта. На кого е нужно всичко това?

На украинския и на българския народ не е нужно.

Ние, комунистите в България, отхвърляме всякакви опити за национално потисничество в Украйна, още повече от такова, което би било от полза единствено на „украинската култура и държавност“.

Не на хунтата в Украйна!

Съюз на комунистите в България

Движение «Че Гевара»

Тагове: ; ; ; ; ;