Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин миналото лято е искал разрешение да използва самолет на американските ВВС за полети със своята съпруга по време на медения им месец.

Това съобщи телевизия  ABC.

По данни на телевизията, министърът заедно със съпругата — шотландската актриса и модел Луиза Линтън са планирали провеждането на медения си месец в Европа.

За полетите по време на пътуването до Шотландия, Франция и Италия, двойката искала да използва правителствен самолет.

Но Управлението на генералния инспекторат на министерството на финансите счело молбата за нецелесъобразна и не я приело.

Представител на министерството на финансите заяви пред АВС, че това е било обусловено от необходимостта  Мнучин да има на разположение бързи и безопасни средства за връзка с Вашингтон.

«Министърът е член на Съвета за национална сигурност…

Затова той трябва да има достъп до безопасни средства за връзка, нашата задача е да разгледаме широк вариант за гарантиране на такива възможности по време на неговите пътувания», отбеляза представител на ведомството.

Според него, след като е «станало очевидно», че с министъра могат да се свързват и по други начини, целесъобразността в използването на правителствения самолет отпаднала.

Както отбелязва телевизията, става дума за специално оборудван реактивен самолет на ВВС на САЩ, чиято експлоатация струва около  $25 хиляди на час.

По-рано Генералната инспекция на министерството на финансите на САЩ заяви, че на основание получените жалби е започнала проверка на обстоятелствата около пътуването на Мнучин и неговата съпруга в щата Кентъки през август.

На проверка подлежат разходите, полетите и спазването на етичните норми, задължителни за държавни служители.

Пътуването на Мнучин беше посветено на срещи с политици, а също главно наблюдаване на пълното слънчево затъмнение.

Линтън тогава счете за приемливо да се покаже на публиката в американската провинция в разкошни дрехи от модни марки, такива като  Hermes, Valentino и Tom Ford, за което беше подложена на унищожителна критика.

Мнучин също се възползва за полети в Кентъки от правителствен самолет.

louise-linton

Министерството на финансите тогава заяви, че става дума за «официално служебно пътуване», уверявайки, че министърът е компенсирал хазната, защото държавата е била платила и пътешествието на жена му.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;