112/Порошенко: Ура, получихме първите US въглища и вече сме независими от Русия

Дата на публикуване: 14 09 2017, 06:31


Украйна получи първата партида въглища от САЩ. Както предава «112 Украина», Петро Порошенко е приветствал събитието и е заявил, че по такъв начин Русия «безвъзвратно губи инструмента си за енергиен шантаж»
112: Порошенко похвастался американским углём и независимостью от России

Reuters
 Порошенко написа приветствието си във Фейсбук, предаде украинското издание.
«Приветствам първите американски въглища в Украйна, доставени, според моята договореност с президента Тръмп», отбеляза той.
 Порошенко нарече доставката «важен принос в енергийната безопасност на държавата» и «ярко доказателство за взаимоизгодното сътрудничество между стратегическите партньори».
«Безвъзвратна е загубата за Русия на още един инструмент за енергиен шантаж, независимо от коварната кражба на украинските въглища от украинския Донбас», добави президентът на Украйна.
 Както припомня украинският телевизионен канал, президентът на САЩ Доналд Тръмп през юли по време на речта си в
Министерството на енергетиката на САЩ е заявил за плановете си за експорт на въглища от САЩ за Украйна.
Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери подчерта, че САЩ могат да имат значително повече приятели, ако им доставят енергоносители, главно на тези, които са «зависими от Русия».
Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front
Източник: https://112.ua/ekonomika/poroshenko-o-pribytii-v-ukrainu-uglya-iz-ssha-rf-bezvozvratno-teryaet-instrument-energeticheskogo-shantazha-410974.html

Тагове: ; ; ; ; ;