В периода 14-20 септември на територията на Беларус и в три области на Руската федерация ще се проведат военните учения «Запад 2017». Deutsche Welle представя подробности за маневрите в кратка справка, представена официално от двете участващи страни.

«Северните» — Беларус и Русия, ще се противопоставят на агресията на «Западните» — измислените страни Весбария, Лубения и Вейшнория, които са «заинтересовани от дестабилизацията на обстановката». Това е сценарият, по който ще проведат септемврийските учения «Запад 2017», обявен от министерствата на отбраната в Минск и Москва. Весбария и Лубения се намират в Балтийския регион, включващ Сувалкския коридор, водещ от Беларус към Калининград. Вешнория е разположена на територията на Гронденската област в Северозападен Беларус.

Независими експерти отбелязват, че военните на двете страни планират да отработят сценарий за противодействие не само на заплахата, произтичаща от страните от НАТО, но и от западната част на Беларус, където живеят т.нар. беларуски поляци. Същевременно официално бе обявено, че при разработването на плана на ученията е бил въведен «условен противник, който няма отношение към конкретен регион».

«Учения с антитерористична насоченост»

«В Беларус и Калининградската област на Русия са проникнали екстремистки групировки с цел извършване на терористичен атентат. Незаконните организации имат външна подкрепа — въоръжение и военна техника по въздух и вода. За неутрализацията на противника, за предотвратяване на изтеглянето им по море и блокиране на въздушните канали в района на спецоперацията ще бъдат прехвърлени сухопътни сили при съдействието на ВВС, ПВО и ВМФ», обясняват от военните ведомства на двете участващи страни.

«Република Беларус се стреми да не допусне разгръщането на въоръжен конфликт, а Руската федерация й оказва политическа подкрепа, финансова, военотехническа и военна помощ», поясняват от Министерството на отбраната в Минск.

«На този фон в Западния военен окръг на Русия ще бъдат проведени тактическите учения с антитерористична насоченост с подразделения на Въоръжените сили, Министерството на вътрешните работи, Федералната служба за сигурност,

Министерството на извънредните ситуации и Федералната служба на войските на Националната гвардия на Руската федерация», допълват от Москва.

Целта на маневрите «Запад 2017», както официално заявяват двете участващи страни, е координация на действията на щабовете на войските «в интересите на гарантиране на военната сигурност на Съюзната държава» (Беларус и Русия).

Численост на войските и брой на задействаната бойна техника

Ученията ще се проведат на два етапа. В първия ще бъде завършена подготовката на силите «за изолиране на районите на действие на незаконни въоръжени групировки и разузнавателни групи на противника», ще бъде засилено групирането на ВВС и войските за ПРО за защита на важните държавни и военни обекти.

На втори етап се планира «отработване на управлението на войските при отразяването на агресията срещу Съюзната държава».

По данни на военните министерства на Русия и Беларус, в ученията ще бъдат задействани 12,7 хил. военнослужещи. От тях на територията на Русия ще бъдат изпратени 10,2 хил. (7,2 хил. от Беларус и три хиляди от Русия). Ще бъдат включени около 70 самолети и хеликоптери, около 680 единици бойна техника — от тях 250 танка, до 200 оръдия, реактивни системи за залпов огън и миномети, а също и 10 кораби.

Полигон «Запад 2017»

За да бъде предотвратено напрежението със съседни страни, бе «отдадено предпочитание на полигони, намиращи се на значително разстояние от държавната граница», отбелязват от Министерството на отбраната в Минск.

За практически действия на територията на Беларус са избрани седем площадки. В периода на провеждане на «Запад 2017» в страната не се предвиждат никакви други военни маневри.

В Русия ученията ще се проведат на три полигона, единият от които — в Калинградската област.

«Изцяло отбранителен характер»

Съгласно официалната информация, «освен антитерористичната насоченост, ученията имат и изцяло отбранителен характер, тяхното провеждане не представлява никаква заплаха за нито една европейска държава като цяло, нито за съседните страни, в частност».

На свой ред Беларус също така съобщи, че е изпратила покани за наблюдение на ученията в ООН, ОССЕ, НАТО, ОНД, а също и до представители на военно-дипломатическия корпус на страни, които имат посолства в Беларус. Числеността на задействаните войски и военна техника не превишават нивата, които налагат задължително наблюдение, подчертават от Москва.

От Минск уверяват, че след приключване на маневрите «в срок до 30 септември личният състав, въоръжението, военната и специализираната техника на Въоръжените сили на Беларус ще се върнат в точките на постоянната си дислокация, а частите на Въоръжените сили на Руската федерация ще напуснат територията на Беларус», Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;