Wprost.pl/Полски генерал: Путин диктува условията в информационната война с НАТО

Дата на публикуване: 13 09 2017, 12:50


Непредсказуемите учения «Запад-2017» имат за цел психологически да изплашат Запада, счита полският генерал Роман Полко. Той призова НАТО вместо странно «мълчание», което може само да разсмее Путин, да предприеме най-накрая решителни действия.
Польский генерал: Путин диктует условия в информационной войне с НАТО

Facebook
 «Проблемът с ученията «Запад-2017″ се състои в това, че техният сценарий е агресивен. Те предполагат нахлуване на територията на страни от НАТО и дори употреба на ядрено оръжие», заяви в разговор с портала Wprost.pl полският генерал Роман Полко.
Той отбеляза, че от самият факт на ученията не трябва да се страхуват, защото те са стандартни и се провеждат вече в продължение на няколко години.
По-скоро да се опасяваме от това, че командването на въоръжените сили на Русия се обучават по сценарий за водене на война с употребата на ядрено оръжие.
«Това остава в паметта и формира навици», уверен е той.
В съответствие с международните конвенции, планът на ученията не може да предполага толкова агресивни действия, а трябва да има за цел укрепване на отбранителните навици.
«Ние няма да се страхуваме само тогава, когато покажем такава солидарност, каквато видяхме на срещата на НАТО в Полша. Но това беше кратковременен ефект, а след това всичко се разпадна», със съжаление добави генералът.
В интервюто за портала Роман Полко заяви също, че алиансът продължава да се държи само от САЩ.
«Разбира се, има някакъв прогрес в европейската част, но Путин успява да играе върху различните интереси между страните, главно в икономически план», констатира той.
«В Полша имаме тежка бригада, но тя е американска. А е трудно, имайки за съседи от една страна Русия и Беларус, а от друга — Германия, да разчиташ по въпроса за отбраната само на САЩ. Ние като страна повече от всички сме заинтересовани да направим повече от сега, та Европа да се интегрира. А ние правим точно обратното. 
Трудно е да се нарече позитивна крачката на излизането от еврокорпуса.
Ако той не работи както трябва, то Полша трябва да положи усилия тези структури да бъдат задействани и, бидейки в центъра, да се следи въоръжените сили на Европа да не слушат само позицията на САЩ, а да изразяват частните си интереси.
Затова в своите изявления гръмко призовава Доналд Тръмп», обясни генералът.
Превод и редакция за News Front: Петя Паликрушева
Източник: https://www.wprost.pl/tylko-u-nas/10075032/Gen-Polko-z-niepokojem-o-manewrach-Zapad17-Scenariusze-sa-agresywne-Zakladaja-wkroczenie-do-panstw-

Тагове: ; ; ; ; ; ;