13 септември 2017-Нюз Фронт.

 

Руското външно министерство излезе със заявление относно новия закон за образование в Украйна, в което се казва, че нарушава правата на милиони рускоезични граждани  живеещи на територията на Украйна, а също така противоречи на Конституцията и международните обезателства на Киев.

 

Припомняме, че на 5 септември Украйна внесе нов закон за образование, който цели да отмени правото на националните малцинства да се обучават и общуват  на родните си езици.

Всички национални малцинства, които наброяват повече от 10% от даден регион в Украйна до сега имаха право да се обучават на майчиния си език.

С новия закон, това право се отменя, като автоматично погазва правата и на нашите сънародници там.

 

« Въпреки, че в закона, руския език не се споменава, очевидно е,

че главната цел на сегашните украински законотворци, се явява максималното накърняване на интересите на милиони рускоезични жители в Украйна, и насилствено установяване в многонационалната държава Украйна моноетнически езиков режим»,- се казва всайта на Министерството.

 

Освен това, Външното министерство на Русия нарече подобна стъпка » опит» на

» майданската» власт да извърши пълна украинизация на образователното пространство в страната.

 

От Унгария и Молдова също последваха реакции и критика на новия закон, а Външно министерство на Унгария дори подаде оплакване срещу документа в ООН.

 

Важно е да отбележим, че и нашите сънародници там очакват подкрепа и реакция от страна на България, тъй като българската общност на територията на Украйна е една от най-многобройните, и съответно такъв закон е посегателство и над българския език.

А нека не забравяме, кой дава Азбуката » на вси славяни да четат».

Утре се очаква темата да получи внимание от Министерски Съвет, а български патриотични организации и граждани изразиха желание да организират протест пред посолството на Украйна у нас, за да защитят правото на всички българи в Украйна да говорят на свещения български език.

Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан.

Българска редакция News Front.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;