На територията на Украйна започна военното учение Rapid Trident с участието на военни части от 15 страни, между които и САЩ, предава украинската информационна телевизия «Канал 5».
Учението ще се проведе в района на военната база край град Яворов, на около 50 км западно от град Лвов и в него ще участват общо 2500 военнослужещи от САЩ, Украйна, Канада, България, Грузия, Естония, Италия, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния, Турция и Великобритания.
Молдовското участие до самото начало на учението беше под въпрос, след като президента на страната Игор Додон разпореди да се отмени подготовката на военнослужещите и обяви отказ от участие в Rapid Trident.
Въпреки това, по решение на правителството, молдовските военни са пристигнали в Украйна.
Контингентът на САЩ и Канада има численост от 500 души, а Украйна участва с около 1000 военнослужещи, повечето от които с боен опит от военните действия в Донбас.
В учението ще участват лека бронирана техника, както и два хеликоптера «Ми-8» и самолети «Ан-26» и «С-130» за медицинска евакуация и транспортиране на личен състав.
От украинска страна командващ на учението е полковник Сергей Литвино, а от американска — полковник Дейвид Джордан.
Rapid Trident ще продължи две седмици и започва дни преди началото на руско-белоруското учение «Запад 2017», в което ще се включат 12 700 военни на двете страни. Полша и прибалтийските страни, Литва, Латвия и Естония, вече изразиха загриженост от засиленото руско присъствие близо до границите си, Фокус

Тагове: ; ; ; ;