САЩ ускоряват доставката за Турция на системи за противоракетна отбрана (ПРО), които са съвместими със стандартите на НАТО.
Това заяви представител на пресслужбата на Пентагона Джон Майкъл.
«Ние споделихме нашето безпокойство с турските чиновници за потенциалната покупка на С-400.
Съвместимата система за противоракетна отбрана си остава най-добрият вариант, за да се защити Турция в своя спектър на заплахи в региона си», цитира РИА Новости думите му.
Той отбеляза също «откритият диалог по този въпрос и важността на запазване на съвместимостта с НАТО при закупуването на каквито и да било сериозни отбранителни системи».
«САЩ и Турция имат дълбоки и значими отношения в сферата на отбраната и военната търговия.
Турция продължава да използва противоракетни системи със съюзниците от НАТО, включиелно САЩ, за по-широки, дългосрочни потребности в противоракетната отбрана.
САЩ ще ускорят доставката на закупените от Турция системи», добави Майкъл.
Той подчерта, че Турция «е ключов съюзник от НАТО».
«Ние сме настроени към тясно партньорство в сферата на отбраната», заключи представителят на Пентагона.
По-рано лидерът Реджеп Ердоган съобщи, че Турция е направила първата вноска в рамките на споразумението за доставката на руските зенитно-ракетни комплекси С-400.
Както съобщава във вторник вестник Hyrriyet, това е заявил президентът на Турция Реджеп Ердоган след визитата си в Казахстан.
«Нашите приятели вече подписаха споразумението за С-400. Доколкото знам, вече дори е внесено капаро. По-нататък ще вземем кредит от Русия. Аз и президентът на Русия Владимир Путин сме пълни с решимост на тази тема», отбеляза той.
Освен това, турският лидер коментира публикациите в западните СМИ за това, че Турция ще се откаже от закупуването на руските системи, защото те не са съвместими с радарите на НАТО.
«Ние ще вземаме решенията относно нашата свобода. Ние носим отговорност за мерките за сигурност и защитата на нашата страна», каза той.
С-400 е руски зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие, предназначен за противоракетна отбрана срещу атака от ядрена триада, ново поколение, без аналог при сходно въоръжение в други страни по света.

Проектиран е с възможност да унищожава всички възможни (на въоръжение и в процес на разработка) космически и въздушни средства за нападение на потенциалния противник – разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в това число – и „невидими“ самолети, разработени по технологията „Стелт“), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със среден радиус, свръхзвукови цели, самолети на радиолокационното разузнаване.

С- 400 ползва три вида ракети за да покрие целия си обсег на действие, като всяка е с различни възможности. Всяка оперативна система на комплекса позволява едновременна стрелба до 36 цели с до 72 управляеми ракетни боекомплекта.

На 28 април 2007 г. с решение на руското правителство ЗРК С-400 Триумф е приет на въоръжение в руската армия. Понастоящем Русия е единственият оператор на „Триумф“.

Комплексът може да поразява ефективно аеродинамични цели на разстояние от 400 km и до 60 km на тактически балистични цели със скорост до 4,8 km/s.

Откриването на целите е възможно на разстояние от 600 km. Ракетите могат да улавят и унищожават и ниско летящи цели на височина от 5 m, които са най-неуязвими за противоракетната отбрана – за сравнение «Patriot» може да поразява цели на височина не по-малко от 60 m. Комплексът е в състояние да изпълнява бойните си задачи ефективно при всякакви метеорологични условия.

Ракетите се изстрелват над 30 m във въздуха посредством газова система преди да се задействат ракетните двигатели. Това намалява минималния и увеличава максималния обсег.

ЗРК е разработен от Алмаз-Антей, а генерален конструктор на „Триумф“ е Александър Лемански.

Предназначен е да замени морално остарелите С-200 и С-300 в руската армия

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;