Брюксел се подготвя за взрив на българския ултранационализъм, коментира Хари Купър в статия за електронното издание Politico.

След като стана ясно, че София поема ротационното председателство на ЕС през януари, политици и длъжностни лица в Брюксел алармираха за „Обединени патриоти“ (ОП) – коалиция от три крайнодесни партии, които са част от правителството на премиера Бойко Борисов.

По време на шестмесечния мандат на председателството на България министрите на ОП ще играят роля в ръководството на Съвета на Европейския съюз, който представлява 28-те правителства в ЕС.

Лидерите на ОП вече демонстрираха расистка реторика към ромското малцинство в България, застъпват се насилие с цел предотвратяване на влизането на мигранти в Европа и публично изразиха съмнение, че причинените от човека промени на климата са проблем.

Експерти по човешките права вече определиха тези български политици като „ултранационалисти/фашисти» и припомнят, че те ще участват в обсъждането на чувствителни теми като европейския единен пазар и екологичната политика.

Един от лидерите на ОП, вицепремиерът Валери Симеонов, публично описа ромите като „свирепи маймуни“.

А Красимир Каракачанов, който в качеството си на министър на отбраната ще участва в Съвета по външни работи на ЕС, заяви наскоро, че ЕС и НАТО трябва да спрат влизането на мигрантите в Европа „със силата на оръжията, ако е необходимо».

Министърът на околната среда Нено Димов, който ще ръководи Съвета по околна среда по време на българското председателство, заяви през 2015 г., че изменението на климата е „по-скоро манипулация, отколкото от сериозна загриженост».

Длъжностни лица в Брюксел заявиха, че са дълбоко притеснени от важната роля, която лидерите на ОП скоро ще играят в делата на ЕС.

„Във времена, когато [президентът на САЩ Доналд] Тръмп защитава нацистки симпатизанти, трябва да гарантираме, че председателството на Съвета показва единство, че няма място за фашистки идеи в Европейския съюз», заяви Ги Верхофстат, евродепутат и бивш премиер на Белгия, който ръководи Алианса на Либерали и демократи за Европа (АЛДЕ).

Той увери, че евродепутатите ще следят изкъсно действията на ОП.

На въпрос от Politico за реториката на ОП, комисарят по правосъдието Вера Йоурова, която отговаря за насърчаването на интеграцията на ромските общности в Европа, заяви:

„Това е абсолютно неприемливо … раздразнена съм от тази ситуация». Политиката на новото правителство към ромите ще бъде предмет на „интензивни» дискусии със София през следващите месеци, допълни чешкият политик.

Има случаи, в които лидерите на ОП се опитаха да превърнат своята националистическа реторика в действие. По-рано тази година Симеонов и Каракачанов, който е и лидер на ВМРО, се присъединиха към протестиращи, които се опитаха да блокират българо-турската граница, за да спрат етническите турци да гласуват на изборите, Фокус, Политико

Тагове: ; ; ; ; ; ;