LA Times: Москва ще прогони още 155 US дипломати

Дата на публикуване: 13 09 2017, 07:21


Русия сериозно обмисля допълнително съкращаване на дипломатическия персонал на САЩ с още 155 човека на принципа на паритета.
Това пише вестник Los Angeles Times, позовавайки се на изявлението на външния министър на Русия Сергей Лавров, направено по време на пресконференцията в Аман.
LA Times: Москва угрожает Вашингтону высылкой ещё 155 дипломатов

Reuters
 Един от високопоставените чиновници от Държавния департамент на САЩ анонимно потвърди за изданието, че администрация на Тръмп знае за това.
Вашингтон и Москва се позовават за «дипломатическото си възмездие» на базата на паритета:  властите в Русия имат намерение да доведат нещата до пълен паритет по отношение броя на руските дипломати в САЩ и американските в Русия.
«Ако те вземат паритета в качеството му на критерий, то ние в момента разглеждаме тези условия, при които работят американските задгранични учреждения в Русия и руските в САЩ, ще приведем тези условия в пълно съответствие с това, които се нарича паритет», заяви Лавров на пресконференция в Аман.
Los Angeles Times припомня, че по-рано Русия настоя да се съкрати броят на американските дипломати до 455 човека, поставяйки знак за равенство на броя на персонала на дипломатическата мисия с общия брой работещи на територията на САЩ руски дипломати.
Но при това бяха отчетени и тези руснаци, които работят към ООН и нямат отношение към посолството на САЩ, т.е. Русия, според изданието, е била «твърде щедра», затова сега, според руското МВнР, 155 сътрудници на американските дипломатически представителства трябва да напуснат страната.
По време на пресконференцията в Аман Лавров заяви, че Москва също обмисля ограничаване на придвижването на американските дипломати по Русия и подобни санкции.
Според Лавров, това също трябва да се счита за стъпка по отношение на паритета.
Всички членове на дипломатическото представителство на САЩ могат свободно да се придвижват из Русия, докато в САЩ тази привилегия имат само високопоставени дипломати, уточнява изданието.
Радиусът на придвижване на руските дипломати от младше и средно звено, работещи на територията на САЩ, е равен на 40 км.
Петя Паликрушева за News Front
Източник: http://www.latimes.com/nation/la-fg-russia-embassies-20170911-story.html

Тагове: ; ; ; ;