Държавният дълг на САЩ ще продължава да расте, докато американските политически лидери не проведат кардинални структурни реформи в правителството и във финансовия сектор, заяви за РИА Новости бившият консултант на ЕС Паоло фон Ширах  (Paolo von Shirach).

Счетчик государственного долга США. Архивное фото
Държавният дълг за първи път достигна 20 трилиона долара на 8 септември, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа утвърдения от  конгреса бюджет за повишаване тавана на дълга до 8 декември.
«Понастоящем няма абсолютно никакъв знак за това, че администрацията на Тръмп или конгресът ще поискат сериозно да преразгледат социалните програми, които са коренната причина за този системен бюджетен дисбаланс», заяви председателят на института  Global Policy и професор по международни отношения и икономика в университета  BAU във Вашингтон Ширах.
 Според него, основните ангажименти и приоритети при изразходването на средства от федералното правителство произлизат от факта, че дефицитът е бил «блокиран» в самата структура на политиката и обществото в САЩ.
«Пътищата напред към устойчивото глобално лидерство на САЩ не съществуват, ако отрицателната социална спирала на разходите (дефицит) на дълга окончателно не се промени», предупреди Ширах.
Место, на котором находились часы госдолга США в Нью-Йорке
«Дефицитите са структурни. Като следствие, ние продължаваме да добавяме към държавния дълг година след година. Дефицитите и, следователно, държавният дълг са предизвикани от неспособността да се финансират основните социални програми чрез данъчни постъпления», отбеляза Ширах.
На свой ред аналитикът от Уол стрийт Чарлз Ортел заяви, че другите страни могат значително по-силно да усетят последствията от държавния дълг на САЩ, който надмина историческия показател, достигайки до 20 трилиона долара.
Според Ортел, държавния дълг на САЩ по-скоро силно ще повлияе върху по-уязвимите в икономически план страни.
«Другите ще страдат значително повече, отколкото САЩ», добави той.
Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ;