Федералното правителство на САЩ има дълг в размер на около 20 трлн. долара, коментира VisualCapitalist. Въпрос, който често си задаваме обаче, е кой точно притежава всички тези облигации? И ако се държи от други страни, например Китай, какъв дял са те от общия?

Днешната инфографика, дело на TitleMax, разглежда именно това кой притежава американски дълг на международно ниво, както и дълга на други страни, който се държи от САЩ.

Задълженията на федералното правителство в САЩ може да бъдат разделени в две категории: публичен дълг и вътрешноправителствен дълг.

Първата категория включва държавни ценни книжа, собственост на отделни инвеститори, корпорации, местни и щатски правителства, Федералния резерв и чужди правителства.

В същото време вътрешноправителственият дълг включва държавни облигации, държани в сметки, управлявани от други федерални власти. Тази категория, например, включва държавни ценни книжа, собственост на Social Security Trust Fund (Доверителния фонд за социално осигуряване).

Към декември 2016 г. задълженията към първата категория възлизат на малко над 14 трлн. долара, а към втората – 5,4 трлн. долара.

Около 43% от целия публичен дълг всъщност се държи от чужди правителства, корпорации и отделни физически лица и възлиза на над 6 трлн. долара. Най-голяма сума е държана от Япония, следвана от Китай, а останалите страни са:

От друга страна, останалият свят дължи на САЩ почти 9,5 трлн. долара, а най-големият длъжник е Обединеното кралство.

 Държавният дълг на САЩ за първи път в историята надхвърли 20 трилиона долара, съобщава  Business Insider.
Президент США Дональд Трамп. Архивное фото

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон за временни мерки до 8 декември, за да се помогне на пострадалите от урагана «Харви».

Документът ще позволи да се избегнат бюджетните разногласия между партиите в САЩ.

Понастоящем показателят е достигнал 20,164 трилиона долара и продължава да расте..

Президент США Дональд Трамп говорит об урагане Харви в Овальном кабинете Белого дома. 1 сентября 2017
За осем години управление на президента Барак Обама дългът на страната нарасна от 10,63 трилиона почти два пъти.
В условията на ръст на БВП около три процента за година и рекордно ниски ставки на Федералния резерв на страната — 0,25-0,5 процента, обслужването на дълга не беше проблем.
Но в края на 2016 година ФРС пристъпи към нормализиране на парично-кредитната политика.
В резултат на юнското заседание ставката се запази на ниво 1-1.25 процента за година.
Тръмп нееднократно заявява, че дългът на САЩ трябва да се намали, но е принуден да се съгласява с неговото увеличаване в светлината на растящите социални ангажименти на администрацията в рамките на бюджета.

Тагове: ; ; ; ; ; ;