Турция внесе капаро на Русия за придобиването на зенитните ракетни системи С-400.

 Това, както съобщава във вторник вестник Hyrriyet, е заявил президентът на Турция Реджеп Ердоган след визитата си в Казахстан.
«Нашите приятели вече подписаха споразумението за С-400. Доколкото знам, вече дори е внесено капаро. По-нататък ще вземем кредит от Русия. Аз и президентът на Русия Владимир Путин сме пълни с решимост на тази тема», отбеляза той.
Освен това, турският лидер коментира публикациите в западните СМИ за това, че Турция ще се откаже от закупуването на руските системи, защото те не са съвместими с радарите на НАТО.
«Ние ще вземаме решенията относно нашата свобода. Ние носим отговорност за мерките за сигурност и защитата на нашата страна», каза той.
С-400 е руски зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие, предназначен за противоракетна отбрана срещу атака от ядрена триада, ново поколение, без аналог при сходно въоръжение в други страни по света.

Проектиран е с възможност да унищожава всички възможни (на въоръжение и в процес на разработка) космически и въздушни средства за нападение на потенциалния противник – разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в това число – и „невидими“ самолети, разработени по технологията „Стелт“), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със среден радиус, свръхзвукови цели, самолети на радиолокационното разузнаване.

С- 400 ползва три вида ракети за да покрие целия си обсег на действие, като всяка е с различни възможности. Всяка оперативна система на комплекса позволява едновременна стрелба до 36 цели с до 72 управляеми ракетни боекомплекта.

На 28 април 2007 г. с решение на руското правителство ЗРК С-400 Триумф е приет на въоръжение в руската армия. Понастоящем Русия е единственият оператор на „Триумф“.

Комплексът може да поразява ефективно аеродинамични цели на разстояние от 400 km и до 60 km на тактически балистични цели със скорост до 4,8 km/s.

Откриването на целите е възможно на разстояние от 600 km. Ракетите могат да улавят и унищожават и ниско летящи цели на височина от 5 m, които са най-неуязвими за противоракетната отбрана – за сравнение «Patriot» може да поразява цели на височина не по-малко от 60 m. Комплексът е в състояние да изпълнява бойните си задачи ефективно при всякакви метеорологични условия.

Ракетите се изстрелват над 30 m във въздуха посредством газова система преди да се задействат ракетните двигатели. Това намалява минималния и увеличава максималния обсег.

ЗРК е разработен от Алмаз-Антей, а генерален конструктор на „Триумф“ е Александър Лемански.

Предназначен е да замени морално остарелите С-200 и С-300 в руската армия.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;