Стотици хиляди каталунци се събраха днес в центъра на Барселона. С развяване на знамена на червени и жълти ивици и биене на барабани те изказаха подкрепа за независимостта на Каталуния в момент, когато Мадрид опитва да възпрепятства планирания референдум за отцепването й от Испания, съобщи Ройтерс.

Единадесети септември е националният ден на Каталуния, «Диада», когато се отбелязва момента, когато Барселона е превзета през 1714 г. от войските на крал Фелипе Пети, който след това отнема автономията на областта, припомни Франс прес.

Организаторите на днешната демонстрация отброиха символично по високоговорители последните десет секунди до 17,14 часа, отбеляза Асошиейтед прес.

Преди началото на шествието те казаха, че очакват 450 000 души.

Много от участниците носеха флуоресцентни жълти тениски с написана думата «Да» и развяваха знамето, известно с името «естелада», на което е изобразен син триъгълник с бяла звезда, вписан в традиционния каталунски флаг на червени и жълти ивици.

Други разпънаха плакати с надписи «Сбогом, Испания», «Ще бъдем свободна страна» и «Изпълнени с надежда».

Една от предвидените от демонстрантите акции бе да оформят две пресичащи се линии от хора, дълги по един километър, за да изобразят символа «Х», който ще напишат в полето «Да» на бюлетината на 1 октомври, съобщи Франс прес.

Настроението бе празнично и много от участниците изразиха увереност, че референдумът за отцепването от Испания ще се състои на обещаната дата.

Испанският конституционен съд нареди вотът да бъде отменен, а централното правителство дава всичко от себе си да го осуети, но регионалният лидер Карлес Пучдемон се зарече да произведе референдума на всяка цена, БТА

Тагове: ; ; ; ;