Кметът на Барселона поиска гаранции, че общинския персонал няма да бъде подложен на юридическо преследване, или да загуби работата си, ако помогне за организацията на референдума за независимост на Каталония,който трябва да се проведе на 1 октомври, съобщи Reuters.

Независимо от това, повечето от кметовете в автономната област, които наброяват близо хиляда души, са заявили, че ще продължат с организацията на гласуването, въпреки че то беше обявено за незаконно от властите в Мадрид.

След първоначалното предложение да се позволи помещенията в града да бъдат използвани като избирателни секции, кметът на Барселона Ада Колау поиска от каталoнското правителство допълнителни уверения, че замесените държавни служители ще бъдат защитени.

Парламентът на Каталония гласува за провеждането на референдум за независимост на областта от Испания на първи октомври, което предизвика сблъсък с испанското правителство, което се зарече да спре гласуването, което бе обявено за нелегално от Мадрид.

Анкетите, направени в североизточния район, показват, че подкрепата за отделяне от Мадрид намалява, като според Reuters, това се дължи на растежа на испанската икономика.

Все пак мнозинството от каталонците искат да се възползват от възможността да гласуват, дали да се отделят от Испания.
До петъчната вечер, 647 от 948-те общини в Каталония, са информирали местното правителство, че имат намерение да позволят провеждането на плебисцита.

Във видео, публикувано в Туитър, се вижда как кмета на община Серданьола разкъсва на две парчета писмото изпратено от Конституционния съд на Испания, в което се предупреждава за правните последици от участието в референдума, което предизвика бурни овации сред присъстващата тълпа.

Групи, искащи независимост от Мадрид, протестираха пред централните сгради на няколко общини в Каталония, които обявиха, че няма да позволят общинските площи да бъдат използвани за гласуването, Фокус

Тагове: ; ; ;