Свалянето на санкциите срещу Русия може да започне от момента на установяване на примирие в Донбас. Това заяви главата на МВнР на Германия Зигмар Габриел по време на речта си на форума, организиран от вестник  Handelsblatt.

«Това ще се случи от момента, в който бъде установено примирие», каза той, отговаряйки на съответния въпрос.

Според него, «формалното решение: пълен мир — пълна отмяна на санкциите».

«Но това е напълно нереалистична позиция. Ние вземахме решение за санкциите стъпка по стъпка, така и постепенно ще ги сваляме», добави министърът.

Според Габриел, към решението за свалянето на санкциите в случай на установяване на режим на прекратяване на огъня и изпращане мисия на ООН в Донбас ще се присъедини и Вашингтон.

«Считам, че ние ще постигнем примирие, ще открием готовност от страна на САЩ по въпроса за отмяната на първите санкции», убеден е главата на външнополитическото ведомство.

Габриел също изрази мнение, че Европа може да е единственият реален партньор на Русия в света.

«Когато споря с президента на Русия Владимир Путин, аз му казвам: вие имате проблеми в икономиката. Кой трябва в бъдеще да бъде ваш партньор? Китай няма да е. Узбекистан, Туркменистан и така натакък също едва ли.

Единственият реален партньор е Европа», каза той.

Главата на МВнР на Германия заяви също, че никоя друга страна не е така заинтересована от добри отношения с Русия, както Германия.

«Моят призив: трябва да се премине през своеобразна политика на разведряване по отношение на Русия. Никоя друга страна не е така заинтересована от това, както Германия, икономически и политически», отбеляза той.

Според него, Европа «също е заинтересована от партньорски отношения с Русия».

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;