Екс-шеф на енергийния регулатор: 10% от тока отива за кражбите

 Eлектродружествата си събират парите за крадения ток от джобовете на коректните платци под прикритието на „технологични разходи”. Това заяви екс-председателят на енергийния регулатор Еленко Божков. В ефира на „Тази сутрин” по bТВ той показа нагледно как работи механизмът, с който се ощетяват потребителите.

„Представете си, че продавате прясно мляко. Сипвате по 1-2 литра, но накрая по стените на съда остават капчици – това са технологичните загуби. Търговецът плаща всички литри мляко, но по някакъв начин трябва да осчетоводи тези технологични разходи”, обясни експертът.

 

Според него,  около 10% от заплатеното за ток всъщност покрива загуби на дружеството, които не са от технологичен характер. Компаниите категорично отричат, като твърдят, че коректните потребители не плащат за чуждите кражби.

По думите му точният размер на загубите става ясен при разлика между балансовия електромер и сбора на индивидуалните уреди за отчитане.

Според бившия шеф на ДКЕВР монтирането на недостъпни електромери дава възможност при отчитане да се прехвърля част от откраднатото на домакинства с по-малко от средното потребление.

Коментари:

Зареждане ...