От много години насам, бума на раждаемостта в Пакистан можеше да се забележи, гледайки препълнените училища, клиники и ширещата се бедност, сред големи групи от населението на голямата, преимуществено мюсюлманска, държава. Но до преди две седмици никой не знаеше точно колко е сериозен проблема. Сега вече се знае, пише The Washington Post.

Предварителните резултати от новото преброяване на населението – първото от 1998-а насам – показа, че населението се е увеличило с 57 процента от тогава, като е достигнало до 207,7 милиона, което поставя Пакистан на пето място в света по този показател, задминавайки Бразилия и нареждайки се зад Китай, Индия, САЩ и Индонезия. Средната годишна раждаемост, въпреки че плавно намалява, остава на опасно високи нива – 22 раждания на 1000 души, колкото е в Боливия и Хаити и сред най-високите извън Африка.

„Експлоадиращата популационна бомба поставя бъдещето на страната под въпрос“, пише пакистанският колумнист Захид Хюсеин в местно издание. 60 процента от населението е на възраст под 30 години, а близо една-трета от пакистанците живеят в бедност, като само 58 процента от тях са грамотни, добавя Хюсеин и предупреждава, че „това е катастрофа в зародиш“.

Главните причини за продължителния висок прираст, според експерти по демография, са религиозните табута, политическата плахост и общественото невежество, особено в селските райони.

Само една-трета от омъжените пакистанки използват някаква форма на контрол над забременяването и единствения метод за семейно планиране, сакциониран от повечето ислямски свещеници е разреждането на ражданията през две години, за да може всяко новородено да бъде кърмено само през това време.

Дори и раждаемостта да се забави, някои експерти изчисляват, че населението на Пакистан ще се удвои до средата на този век, което би поставило под страхотно напрежение водоснабдяването в страната и санитарните системи, понижавайки нивото и достъпа до здравни и образователни услуги и оставяйки десетки милиони пакистанци безработни – правейки ги потенциални участници в криминални мрежи и агресивни ислямистки групи.
Превод и редакция: Иван Христов, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;