След като правителствените сили на Багдад успяха да изтласкат „Ислямска държава“ от една от последните й твърдини в Ирак, властите са задържали около 1,4 хил. съпруги и деца на предполагаеми членове на джихадистката групировка, предава Reuters.
„Държим семействата на „Ислямска държава“ под строги мерки за сигурност и очакваме правителствените заповеди за това какво да правим с тях“, разкри армейски полковник от командването в провинция Ниневия.
„Отнасяме се добре с тях. Те са от семейства на тежки престъпници, които убиха хладнокръвно невинни хора, но когато ги разпитвахме, открихме, че почти всички от тях са подведени от зловещата пропаганда“ на групировката, допълни полковникът.
Повечето от тях идват от Турция или от държави като Таджикистан, Азербайджан и Русия, твърдят източници от иракската армия и разузнавателните служби. Сред задържаните има „много малко“ французи и германци, уверяват източниците на агенцията.
Съгласно представената информация, съпругите и децата на екстремистите са държани в лагер, разположен южно от втория по големина град в страната – Мосул. Повечето от тях са пристигнали в него след 30 август, когато иракските войски окончателно изтласкаха групировката от района.
Офицер от разузнаването заяви, че все още се установява националността на пребиваващите в лагера, тъй като много от тях не разполагат с истински документи за самоличност, Фокус

Тагове: ; ;