11 септември 2017-Нюз Фронт.

Сергей Лавров се срещна с Краля на Саудитска Арабия Салман бен Абдел Азис Ал Сауд  в Джеда и проведе преговори с външния министър на Кралството Адел ал-Джубейр.

 


Преди срещите Сергей Лавров се разписа в книгата з апочетни гости на външното министерство на Саудитска Арабия.

След размяна на приветствия министрите продължиха разговорите при закрити врати.

 

 

След приключване на преговорите, дипломат номер едно на Русия изрази надежда, че договореностите по четвъртата зона на деескалация в Сирия в Идлиб ще бъдат оформени на срещата в Астана на 14-15 септември.

 

» Следващата среща в Астана ще се състои дугата седмица, и аз се надявам, че там ще бъдат оформени всички тези договорки, които се съгласуват по параметрите на четвъртата зона на деескалация в Идлиб»- каза Сергей Лавров.

 

Външният министър на Русия отбеляза още, че зоните за деескалация в Сирия са създадени временно и никой не смята да разделя станата на анклави с тяхна помощ.

 

» Целта на създаването на зоните за деескалация е прекратяването на насилието.

Това не е постоянна мярка, никой от тези, които се договарят за създаването на тези зони няма намерение вечно да останат така, създавайки по такъв начин някакви анклави за години напред на сирийска територия»- заяви Лавров.

 

» Има договорка, че те ще функционират шест месеца, и вече е ясно, че резултаът е налице, прекратяването на огъня се спазва като цяло»- добави Лавров,

Посещението от руска страна има ключово значение за редица международни въпроси, по които Русия може да окаже благоприятно развитие.

Дипломатическото ниво на Русия винаги се е отличавало с класа и познаване на най-добрите традиции в международната дипломация.

Като потвърждение на това, се оказа и жестът на нежното «острие» на руското външно министерство Мария Захарова,която спази дрес-кода и пристигна идеално  подготвена за реалиите на Саудитска Арабия.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;