Екс- губернаторът на Одеска област в Украйна и екс- президентът на Грузия Михаил Саакашвили, който вчера незаконно премина полско-украинската граница, пристигна в град Лвов, съобщи ТАСС.

Пристигането му беше предавано пряко на страницата му във Фейсбук.

По улиците на града Саакашвили беше приветстван с възгласи «Добре дошли в Лвов», «Слава на Украйна», «Ура, Миша».

Вчера вечерта Саакашвили и стотици негови привърженици пробиха кордона на правоохранителните органи на на КПП «Шегини» и проникнаха на територията на Украйна.

«Саакашвили, заедно с негови активисти, които буквално го носеха на ръце, проникна на територията на Украйна», заяви неговият съюзник и депутат в украинския парламент Юрий Деревянко, цитиран от ТАСС.

Заместник-началникът на службата за гранична охрана на Украйна Олех Слободян съобщи във «Фейсбук», че е имало ръкопашен бой между силите за сигурност и поддръжниците на Саакашвили, предаде ДПА. При инцидента са били ранени 12 полицаи и петима граничари.

След като пресече границата, Саакашвили заяви, че заедно с с придружаващите го депутати смята да отиде в Лвов, където да вземе решение за по-нататъшните си действия по защита на правата си в Украйна.

По думите на Саакашвили печат в паспорта му поставили «подкрепящи го хора», макар той сам планирал да представи документите си, но не му дали възможност да го стори.

През юли украинският президент Петро Порошенко отне украинското гражданство на Саакашвили.

Бившият губернатор на Одеска област нарече този ход незаконен и се зарече, че ще се завърне в Украйна да го оспори, но украинските власти предупредиха, че няма да го допуснат на украинска територия.

блокираха влак, идващ от Полша, в който пътуваше бившият грузински президент Михаил Саакашвили. Той се опита да се върне в Украйна и да си поиска гражданството, отнето му от президента Петро Порошенко.

В изявление на укранската полиция пред АФП се казва, че „влакът няма да напусне гарата, докато хора, които нямат право да се връщат в Украйна, са в него“.

Саакашвили обаче отказа да слезе като каза на журналистите, че „да се взема цял влак за заложник е смешно». Той обвини Порошенко, че прави Украйна „за смях пред целия свят“.

Бившата премиерка на Украйна Юлия Тимошенко реши да се хвърли в защита на Саакашвили като се срещна с 49-годишния изгнаник в южния полски град Резов. После Саакашвили се опита да се качи на влака като настояваше, че „няколко главорези, мобилизирани от украинските власти, спират няколкостотин“ от неговите поддръжници, които чакали до го поздравят от украинската страна на границата.

Правителството в Киев е в паника, твърди Саакашвили, като добавя, че той не иска да измества президента Порошенко, а само защитава правата си.

„Абсолютно вярваме, че Михаил Саакашвили може да изведе страната ни от кризата“, казва Людмила Горецка, една от поддръжниците на бившия президент, които чакат в Краковец от украинската страна на границата.

„Видяхме какво направи в родната си страна и това е достатъчно за нас“, добавя тя.

Счита се, че Саакашвили е провел прозападните реформи в родната си Грузия, начело на която беше от 2004 до 2013 г.

В Грузия сега той е издирван за злоупотреби с власт, нещо, което той отрича.

През 2015 г. екс- грузинският президент пристига в Украйна, за да работи за прозападните власти на страната като губернатор на ключовата Одеска област.

Но през ноември 2016 г., след разрив с Порошенко, му беше отнето новопридобитото украинско гражданство. Сега той иска да се върне, за да оспори това решение в съда и отново да влезе в политиката.

Но украинските гранични власти смятат, че Саакашвили не може да влезе в страната, защото той е човек без държава и гражданство и няма необходимите документи.

Саакашвили загуби грузинското си гражданство, когато получи украински паспорт през 2015 г.

Грузинската страна вече поиска Киев да екстрадира Саакашвили, за да може той да се изправи пред съда за злоупотреби с власт и измами с имущество.

Според бившия президент това е лов на вещици, организиран от неговите опоненти.

Искането за екстрадицията му било внушено от олигарси, които се страхували от неговото присъствие в Украйна, където той се борил с корупцията

 

Тагове: ; ; ; ;