Отряд от руския противоминен център е изпратен в Сирия за работа в освободените райони на Дейр ез-Зор и оценка на мащабите на предстоящото разминиране, съобщава департаментът за информация и масови комуникации към Министерството на отбраната на Русия.
«Седем единици специална техника и група кинолози с минно-търсещи кучета са прехвърлени със самолети на военно-транспортната авиация в сирийското летище Хмеймим», се казва в съобщението.
Ведомството отбелязва, че в разминирането ще участват 175 военнослужещи от руската част на международния противоминен център и 42 броя специална инженерна техника.
«Най-напред сапьорите ще разминират пътищата, водещи към обекти от социалната инфраструктура в града, болници, училища, жилищни домове, обекти за водо- и електроснабдяването и историческите паметници на културата», съобщава руското министерство на отбраната.
По-рано руските сапьори разминираха древния сирийски град Палмира.
Те премахнаха взривните устройства от район с площ над 180 хектара.
Операцията за освобождаването на Палмира започна в средата на март.
На 27 март сирийските войски, с подкрепата на руските въздушни сили, освободиха Палмира от плена на терористите от „Ислямска държава“, които превзеха града през май 2015 година.
Руските бойни инженери пристигнаха на мисия в Сирия, за да разминират Пламира, която бе отвоювана от терористите от „Ислямска държава“ в офанзива, доказала военната мощ на Русия в Сирия, въпреки изтеглянето на самолетите й.
Тогава Палмира бе разтърсена от взривове, а на хоризонта, зад величествените римски руини, се издигнаха кълба от черен дим, докато сирийските военни експерти внимателно детонираха стотици мини.
Според тях взривните устройства са заложени от ислямистите, преди да избягат от града.
Терористите разрушиха много безценни антични паметници и извършваха публични екзекуции в древния амфитеатър. Руски специалист проверява за мини сред древните руини в Палмира, Сирия.
Експлозиви, открити в древния град Палмира. Терористите не само разрушиха много от културните паметници в Палмира, но и заложиха мини в историческата и жилищна част от града.

Тагове: ; ; ; ; ;