11 септември 2017- Нюз Фронт.

Младият и активен политик, направил страната си открита за света, смел и достоен син на родината си, съпруг и баща на 3 деца президентът на Сирия Башар Асад днес навършва 52 години.

Честит рожден ден!

 

 

 

Роден в семейството на бригаден генерал, командващ ВВС и ПВО, а по-късно министър на отбраната, премиер, и накрая, президент на Сирия Хафез Асад.

 

 

( Хафез Асад със семейството си- малкия Башар Асад на снимката второто дете от ляво на дясно)

 

Дошъл на власт след държавен преврат, Хафез, принадлежащ към алауитите, създава в страната еднопартийна система ( сирийско отделение на партия Баас) със усилена президентска власт, култ към личността и разделяне на властта по религиозен признак: алауитите възглавяват силовите структури и специалните спецслужби, сунитското болшинство получава номиналната власт. По такъв начин, цялата власт в Сирия е концентрирана в ръцете на президента.

 

Хафез подготвя за свой приемник по-големия си син Басил, но той загива при автомобилна катастрофа. След това на сирийската политическа сцена се появява синът му Башар Асад.

След като получава медицинско образование и практикува стажа си във военна болница в предградие на Дамаск, Башар Асад заминава на стаж в Лондон, където живее под псевдоним 3 години. Именно  там го застига известието за смъртта на брат му, след което младият Асад се връща в Сирия.


Без да има политически опит, Башар започва да учи във военната академия по индивидуална програма.

Паралелно започва да води активна политическа дейност, занимавайки се с борба с корупцията и инвестиционна политука, младият Башар оглавява службата за вътрешна сигурност на страната.

За 6 години, след завръщането си в Сирия и до смъртта на баща си, Башар Асад успява да изгради имидж на енергичен и делови политик, който добива широка популярност и извън Сирия, като работи активно за благоустройството и развитието на страната си.

Така например, именно благодарение на неговите усилия в Сирия се появява интернет и мобилна връзка.

На изборите за президент  младия Башар Асад получава безрезервната и единодушна подкрепа от народа си, освен това, били засечени хиляди случаи по време на гласуването, в които избирателите порязвали пръстта си и изписвали ‘ Да» с кръвтта си.

 

Скоро след победата на изборите Асад се жени за прекрасната Асма ал-Ахрас. Първата лейди на Сирия подарява на сирийския лидер 3 деца, а тяхната любовна история заслужава да бъде описана в книга.

 

 

Политиката на Асад се отличава с откритост, той влага много енергия в благоустройството и развитието на Сирия.

Обаче, такава либерална, по близкоизточните понятия политика, на младия държавник дава неусетно и негативни резултати.

Разреждайки екипа останал от баща си, и отваряйки страната за неконтолируем поток информация, Асад неволно помага на Запада да се чувства смел за намеса в Сирия.

Водейки достатъчно мека вътрешна политика, във външната политика сирийският лидер се оказва достатъчно независим. Използвайки недоволството на сунитското болшинство, Щатите успяват да развържат в мирната тогава Сирия масови протести, чийто участници започват да настояват за реформи и отмяна на извънредното положение въведено още през 1963 година.

Президентът тръгва на среща на протестиращите като отменя извънредното положение и праща правителството в оставка, но…

В страната се появява опозиция, която иска оставката и на самия президент.

Опозицията получава неимоверна подкрепа от Запада, и така се ражда  така наречената

» Сирийска свободна армия» и » Национален съвет» и в страната започва гражданска война.
В процеса на войната опозицията не успява да раздели още не получената власт и се разцепва, а в бойните действия се включват радикални ислямистки групировки, появява се и добре познатия на всички термин » умерена опозиция».

Именно » умерената опозиция» получава активно оръжие, което после се оказва в ръцете на радикалите и терористите.

Сирия се превръща в сборище на групировки с чуждо финансиране ( проектът ИДИЛ )- едни искат да превърнат светска Сирия в ислямска република, други искат просто ресурсите на Сирия- и затова желанието, което ги обединява е само едно: да свалят действащата власт.

 

В такива условия Асад е издигнат на третия си президентски мандат и получава подкрепата на 89% от гласувалите.

Към онзи момент Сирия е изгубила обширна част от територията си, а Асад няма контрол и на половината от страната.

 

 

Естествено Западът и подконтролната му опозиция не признават изборите, Щатите продължават да финасират войната и унищожаването на сирийския народ, разпространението на радикалния ислям в Близкия Изток.

След 4 години гражданска война и след загубата на голяма част от територията си, силите и моралният дух на привържениците на сирийския президент започват да се топят.

И доколкото най-опасният противник се оказва забранената в Русия групировка ИДИЛ, Асад се обръща за помощ към Русия.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;