В статия за националния ежедневник Die Frankfurter Rundschau федералният министър на правосъдието на ФРГ Хайко Маас предупреждава, че много от точките в предизборната програма на популистката партия „Алтернатива за Германия“ нарушават конституцията на страната.
„За първи път от 1949 г. насам петпроцентната бариера може да бъде преодоляна от партия, чиято програма отчасти е противоконстуционна“, пише Маас в коментар за изданието.
Съгласно думите на министъра, политиката на партията на Фрауке Петри в областта на религията, семейството, наказателното право и европейската интеграция влизат в открито противоречие с чл. 1, 3, 4 и 23 от Основния закон на ФРГ – за достойнството на човека, презумцията за невинност, равенството между половете и религиозната свобода.
Искането на пълна забрана за минарета на територията на Германия е несъвместимо с конституцията. „Разбира се, всяка религия трябва да се подчинява на действащия в Германия конституционен ред. Но чл. 3 и чл. 4 от Основния закон гарантират свобода на вероизповедание и забраняват дискриминацията по признак на религиозна принадлежност или убеждения“, припомня правосъдният министър.
Маас отбелязва, че подобна идеология е сравнима с тази на националсоциализма, която в крайна сметка доведе до убийството на милиони, Фокус

Тагове: ; ;