Роспотребнадзор предупреди руснаците за повишеното ниво на заплаха от епидемия от хепатит А в американските щати Калифорния и Колорадо.
«От началото на септември в стихийно възникналите поселения на бездомни лица в района на град Сан Диего е установен хепатит сред 379 човека, 15 от които вече са умрели.
Общинските власти на града провеждат мащабни мероприятия за изчистването и дезинфекцията на територията, на която живеят бездомните», се казва в съобщението на ведомството.
Отбелязва се, че според статистиката, даденото избухване на хепатит А е «най-крупното за последните 20 години».
По-рано Роспотребнадзор заяви за избухване на сибирска язва в Италия.
На български заболяването е известно като синя пъпкасибирска язвавъглен и злокачествен оток, това е остро заразно заболяване, което се характеризира с тежка интоксикация.
Болестта е зооноза, която се разпространява главно от трупове на заразени и умрели домашни
и диви животни. По хората се разпространява чрез контакт със заразени животни, заразена почва, месо и предмети, имали досег с трупа.
Хепатит А е възпаление на черния дроб.
Причинителите на хепатит могат да бъдат различни, например вирусен, паразиен, наркотичен, алкохолен или неспецифичен. Първите клинични проявления на острата фаза на хепатит варират от асимптоматични (без видими белези) до силна умора, пожълтяване на кожата и/или очите, гадене, повръщане, виене на свят, или диария.
News Front

Тагове: ; ; ; ;