Атентатът от 11 септември 2001 г. превърна САЩ в страна под обсада, която обаче си взе сериозен урок и преструктурира националната си сигурност. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ експертът по антитероризъм и национална сигурност Христо Смоленов по повод 16-ата годишнина от самоубийствените атентати на 11 септември в САЩ.

„Равносметката е един объркан свят, който вече не може да се нарече нито демокрация, нито капитализъм. Светът, в който попаднахме след 11 септември, е по-характерен с повсеместната радикализация, която започва от финансово-икономическата сфера и свършва с идеологията.

Идеологията, която подтиква хора към нови самоубийствени атентати, към ново насилие. Бих го поставил в контекста на един схематичен и символичен сблъсък между Молох и Аллах“, коментира Смоленов.

По думите му Молох е божеството на парите, търговията и много други вредни за човечеството неща още от дълбока древност, а Аллах е символът на едно ново виждане за света, което се изповядва от много стотици милиони, а може би милиарди хора по света.

Според него идеологическият сблъсък, който обаче създава напрежение за ново насилие, всъщност е подклаждан от тенденциите към една нова студена война.

Смоленов уточни, че затова не можем да разглеждаме света след 11 септември извън контекста на това, което се случва сега.

„Във всяка страна от Западния свят се случиха доста драматични, бих казал много трагични и запомнящи се събития. Атентатът от 11 септември превърна САЩ в страна под обсада и можем да констатираме, че американците си взеха достатъчно сериозен урок от случилото се и преструктурираха своята национална сигурност така, че рязко падна потенциалът на подобни заплахи в настояще и бъдеще време“, допълни още експертът по антитероризъм, Фокус

Христо Смоленов

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;