Британските власти считат, че Северна Корея дължи на Иран своите последни успехи в развитието на ядреното оръжие, пише вестник  Telegraph.
Глава КНДР Ким Чен Ын. Архивное фото
Според данни на изданието, МВнР на Великобритания се опитва да изясни, не са ли могли «настоящите и бивши ядрени държави» да помогнат на Ким Чен Ун да направи пробив в програмата за развитие на ядрените бойни глави и ракети.
Източници от правителството предполагат, че севернокорейските учени едва ли биха  успели да постигнат такива успехи самостоятелно.
За това по-рано заяви и самият външен министър на Великобритания Борис Джонсън.
«Понастоящем върви разследване по обстоятелствата около следното, как тази страна успя да извърши такъв скок в технологичен план. Ние проверяваме, не е ли изиграла роля някоя настояща или бивша ядрена държава, било то преднамерено или не», цитира дипломата  Telegraph.
 Самият Джонсън не каза, кой би могъл да окаже предполагаема помощ на Пхенян. При това, според информация на изданието, списък на «заподозрените» в предоставянето на някакво тайно съдействие се оглавява от Иран.
От какво са мотивирани тези подозрения, изданието не уточнява.

 

Северокорейские военнослужащие маршируют на площади Ким Ир Сена во время празднования Дня образования КНДР в Пхеньяне. Архивное фото
Целта на разследването се свежда до това, че откриването на подобна връзка в ръцете на дипломатите е нов лост за натиск върху Северна Кореня, пише изданието.
В същото време, както съобщава  Telegraph, под подозрението на британските власти попада и Русия.
Никакви по-нататъшни подробности относно това предположение също не се цитират.
На 3 август КНДР заяви за успешното изпитание на водороден боен заряд, предназначен за междуконтиненталните балистични ракети.
Взривът беше шестият в програмата за развитие на ядреното въоръжение на Северна Корея.
Малко преди това КНДР проведе пуск на балистична ракета, която прелетя през територията на Япония.
В събота от постоянното представителство на САЩ в ООН съобщиха, че САЩ ще внесат за гласуване в Съвета за сигурност към ООН проект за резолюция за санкции спрямо КДНР в понеделник, 11 септември.
Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;