Postimees: Прибалтийските държави не били част от СССР доброволно, а били военно анексирани

Дата на публикуване: 10 09 2017, 07:33


Посланиците на Естония, Латвия и Литва в Париж изпратиха съвместно писмо в редакция на  Le Monde, пише
Postimees.
Те призоваха френското издание да не използва термина «бивши съветски републики» по отношение на техните държави.
Защото техните страни не били влезли в СССР доброволно, а били включени в неговия състав в резултат на «военна анексия», отбелязват дипломатите в своето обръщение.
Postimees: прибалты попросили не напоминать им о «cоветской аннексии»

Reuters
 Повод за писмото била статия за Финландия, където на илюстрацията от картата трите прибалтийски държави били посочени като постсъветски, пояснява изданието.
В писмото си посланици посочват, че техните страни през 1940 година не били влезли в състава на СССР доброволно, а били включени в него в резултат на «военната агресия», която не била призната от голяма част от света, в това число от Франция.
Дипломатите подчертават също, че след разпада на СССР прибалтийские «не са възникнали», а били «възстановили своята независимост».
 «Бихме ви били крайно благодарни, ако във вашите статии вече не използвате термина «бивши съветски републики», защото по такъв начин приведените по-горе исторически и признаването на международно ниво на фактите биха били отразени по правилния начин», се отбелязва в посланието на дипломатите до главния редактор на  Le Monde Люк Броннер.
В същото време естонският посланик Алар Стрейман, неговият латвийски и литовски колеги — Иментс Лиегис и Далюс Чакуолис, високо оценили работата на  Le Monde по информирането за събитията в Прибалтика, завършва Postimees.
Петя Паликрушева-Иванова за News Front
Източник: http://rus.postimees.ee/4237169/obrashchenie-poslov-baltiyskih-stran-ne-nazyvayte-nas-byvshimi-sovetskimi-respublikami

Тагове: ; ; ; ; ;