Специалистите от NASA считат, че изригването на супервулкан ще доведе до по-страни последици, отколкото падането на астериоид, съобщава  The Independent.
Озеро. Архивное фото
Експертите твърдят, че понастоящем на Земята има около 20 супервулкана, които могат да се събудят във всеки момент.
Експертите отбелязват, че изригването на такъв вид вулкан ще доведе до «вулканична зима», в резултат на която ще загинат милиони хора.
Най-опасен от всички е супервулканът, когото учените наричат Йелоустонски вулкан. Той се намира в американския щат Уайоминг.
Калдерата на Йелоустонският вулкан има размери 55 километра на 72.
Специалистите от  NASA разработват план за предотвратяване изригването на този вулкан.
В частност, разглежда се вариант за увеличаване на обема на вода за «охлаждане» на вулкана.
Много древни вярвания приписват вулканичните изригвания на свръхестествени сили, като действията на богове или полубогове.

За древните гърци например, „капризната“ мощност на вулканите може да се обясни само като действия на боговете.

Немският астроном Йохан Кеплер вярва, че вулканите са отвори за сълзите на Земята. Една от ранните полунаучни идеи е предложена от йезуита Афанасий Кирхер (1602 – 1680), който става свидетел на изригванията на вулканите Етна и Стромболи.

Той посещава кратера на Везувий и публикува своите виждания за Земята с централен огън, свързан с много други, причинени от изгарянето на сяра, катран и въглища.

Изригванията на вулкани могат да създадат много опасности, не само в непосредствена близост до изригването. Една такава опасност е, че вулканичната пепел може да бъде заплаха за въздухоплавателните средства, по-специално тези с реактивни двигатели, където частици пепел могат да се разтопят от високата температура и след това да се прикрепят към лопатките на турбината като променят формата им и доведат до нарушаване на тяхното функциониране.

Големите изригвания могат да повлияят на температурата, когато пепел и капчици сярна киселина  закрият слънцето и охладят по-ниската атмосфера на Земята (или тропосферата).

Те също така поглъщат топлината, излъчвана от земята, като по този начин затоплят горните слоеве на атмосферата (или стратосферата).

В исторически план, така наречените вулканични зими причиняват катастрофален глад.

На Земята има около 1500 активни вулкана с около 60 изригвания средно на година. Подводните вулкани са много повече.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;