Mainichi: Във Владивосток Абе предложи на Путин страните да сключат мир

Дата на публикуване: 10 09 2017, 06:34


Mainichi: во Владивостоке Абэ предложил Путину заключить мир

Reuters
 Президентът на Русия Владимир Путин и премиерът на Япония Синдзо Абе се съгласиха да си сътрудничат тясно по въпроса за Северна Корея, назовавайки последните ядрени изпитания на Пхенян «сериозна заплаха» за региона, пише

 Mainichi Shimbun, позовавайки се на неназован японски държавен служител.

По време на Източния икономически форум във Владивосток лидерите на двете страни се договориха да осъществяват съвместни икономически проекти в «спорните територии» — Южните Курили.

Както отбелязва изданието, страните ще си сътрудничат в сферите на рибното стопанство, туризма, ветрената енергия и екологията.

За Токио тази инициатива  е път към регулирането на «отдавнашния териториален спор», а също към сключването на мирния договор, който страните така и не са подписали след Втората световна война.

Русия на свой ред се надява да привлече японски инвестиции в слаборазвитият регион.

Не е известно какво е отговорил Путин по въпроса за Северна Корея, пише изданието.

Русия счита, че поредните санкции и опити силно да се притисне Пхенян само ще влошат ситуацията и няма да доведат до желания резултат, пише Mainichi Shimbun.

В началото на срещата между двамата лидери, когато още имаше СМИ, Путин, за разлика от Абе, не спомена темата за Северна Корея.

Руският лидер се съсредоточи по въпроса за разширяване на икономическите отношения с Япония.

«Сътрудничеството между Русия и Япония излиза от рамките на такъв огромен регион, като руския Далечен Изток», заяви Путин и покани Абе на друг икономически форум — в Санкт Петербург.

В речта си, която предшестваше срещата с Путин, Абе подчерта, че страните трябва да «сложат край на неестественото състояние» в отношенията между двете съседни страни, които и до днес не са сключили официален мир.

«Владимир, защо ние с вас не изпълним този дълг?», предложи японският премиер.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: https://mainichi.jp/english/articles/20170907/p2g/00m/0dm/082000c

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;