«Саудитска Арабия може да е последната от страните, които се отказаха от смяна на режима в Сирия и се поддадоха на успешната руска кампания в подкрепа на президента Башар Асад», пишат Хенри Майер и Глен Кери за Bloomberg.

Според авторите, има признаци, че страните, които дълго не се съгласяваха помежду си за Сирия, сега си сътрудничат в рамките на регулирането, което оставя Асад на поста му.

«Миналия месец саудитите организираха среща на групите от сирийската опозиция, която среща целеше споразумение между тези, които са радикално настроени срещу Асад, и другите, които не настояват за неговото незабавно сваляне, се казва в статията.

Главата на МВнР на Русия Сергей Лавров трябва да пристигне в Ер-Рияд в близките дни — той ще проведе нови преговори преди очакваната визита в Москва на крал Салман».

«Сега саудитите разбират, че руснаците може би са единствената страна, способна да регулира сирийския конфликт, — заяви за агенцията Мустафа Алани, главата на отдела за отбрана и сигурност от Изследователния център на Персийския залив в Дубай. — Мисълта за това, че режимът може да остане, за тях не е проблем».

«Един от мотивите за сближаването с Русия — това е желанието на Саудитска Арабия да се противопостави на подема на другия главен покровител на Асад — Иран», пишат авторите на материала.

За саудитите «режимът вече не е проблем, дори президентът вече не е проблем», според Алани.

«Проблемът са иранците в Сирия», казва експертът.

«Русия вижда в Иран стратегически съюзник в Близкия Изток, в същото време за саудитите това е смъртен враг», поясняват журналистите.

Все пак техните интереси могат да се пресекат, пояснява Юрий Бармин, експерт по Близкия Изток в Руския съвет по международни отношения.

«Твърдата сила в Сирия — това е Русия, там командва тя», заяви експертът.

«Но руснаците работят за сдържането на Иран, те могат да обсъдят този въпрос със саудитите», счита Бармин.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ;